Megújulásunk támogatója:  

Székely Nemzeti Múzeum


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 51,718'
Hosszúság (lon):
E 25° 47,120'
Védettség van?
nem
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Kós Károly utca 10.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Sepsiszentgyörgy az egykori Háromszék vármegye és a székelység fontos központjának számított, így nem véletlen, hogy itt merült fel a 19. század végén egy székely múzeum letelepítésének igénye. (Magát a múzeumot és annak gyűjteményét egyébként nem pontosan itt, hanem a közeli Imecsfalván alapította adományával özv. Cserey Jánosné Zathureczky Emília.) Az intézmény , amely a muzeológia valamennyi szakágára (történelem (helytörténet), régészet, néprajz, képzőművészet) kiterjed, alapítóinak szándéka szerint, „mint a székely nép elidegeníthetetlen tulajdona”, alapítványként működött. E helyzeten az 1918-as impériumváltás sem változtatott, de a kommunista hatalomátvétel utáni államosítást (1949) ez az intézmény sem úszta meg. Az 1960-as évektől Kovászna megyei múzeumként működött. Az 1989-es fordulat után, 1994-ben eredeti nevét - Székely Nemzeti Múzeum - is visszakaphatta az intézmény és újra bejegyezték a múzeumot támogató alapítványt is.
Az épület Kós Károly (1883-1977) építész tervei alapján épült fel 1913-ban. Az ekkorra már kiforrott stílussal rendelkező, elhivatott építész remek arányú, használható épületet alkotott, egyikét azon kevés vidéki, múzeumként használt épületnek, amelybe eredetileg is ezt a funkciót tervezték. Motívumaiban, részleteiben felismerhetőek a Kós „védjegyének” számító, a népi építészetből kiemelt, jellegzetesen átfogalmazott elemek. A kiállító terek mellett természetesen megtalálhatóak (de nem látogathatóak) a különféle raktárak és muzeológus műhelyek is. Az épületen belül érdemes figyelni a részletekre is, hiszen a tervező aprólékos gondossággal tervezett meg minden ajtót, ablakot, kilincset, korlátot, világítótestet, üvegablakot.
A múzeum udvarán egy Csíkmenaságból ide telepített, jellegzetes székely házat, ill. egyéb néprajzi tárgyakat (pl. székely kaput, faragott fejfákat láthatunk.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2011-10-12 01:52:27
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.