Megújulásunk támogatója:  

Szabadtéri néprajzi kiállítás

Ország:
Ausztria
Szélesség (lat):
N 47° 3,818'
Hosszúság (lon):
E 16° 14,655'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Lakóépület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falutól nyugat-délnyugatra, a Riegelberg felé vezető mellékúton
Egyéb adat:
A falumúzeum honlapja (csak németül): http://www.freilichtmuseum-gerersdorf.at/
Rövid leírás:
A falutól délnyugatra, egy alsóbbrendű úton megközelíthető, mezőgazdasági területtel körülvett épületcsoport nem mindennapi turisztikai látványosság: egy 33 épületet, építményt tartalmazó, valódi skanzen, ami egész évben látványosságokat kínál, időutazásra csábít.

A terület 1965-ös haláláig Maria Muik asszonyé volt, aki régi parasztházában lakott itt. Az elhagyatottá vált portát és földet az 1970-es évek elején a bécsi Gerhard Kisser grafikusművész szerezte meg és hozzákezdett élete nagy álmának, egy élő, - általa is – lakható skanzen felépítésének megvalósításához. Az első, eredetileg a 18. században épült, füstös konyhás lakóházat Tschanigrabenből (Sándorhegyről) bontotta le és építette fel újra saját portáján 1973-ban. Később ezt „újabb” áttelepítések követték, melynek következményeként ez a múzeumfalu Burgenland egyik legnagyobb ilyen létesítménye. Az építmények a tartomány déli részének (az egykor Vas és Zala megye nyugati részének, Őrvidéknek) népi építészetét és tárgykultúráját reprezentálják. Egy eredetileg 1910-ben Németújvárban (Güssing) épült ház ma konferenciák helyszínéül szolgál. Rekonstruálták az Özgödör (Rehgiabet) faluban 1925-ben elpusztított harangtornyot éppúgy, mint a Gyanfalvából (Welten-Bergen) áttelepített kovácsműhelyt. Az asztalos műhely Felsőmedvesről (Kleinmürbisch) származik, eredetije 1932-39-ben épült.

A ma is az alapító magántulajdonában álló skanzen márciustól novemberig tart nyitva és az állandó kiállítás mellett rendszeresen ad otthont időszaki tárlatoknak és koncerteknek. Külön hangsúlyt helyeznek a gyermekek foglalkoztatására, számukra folyamatosan rendeznek programokat. Rendszeresen indulnak a népi mesterségek fogásait oktató tanfolyamok is (fazekas, fafaragó, nemezelő, díszműkovács, kenyérsütő, stb.) melyek, természetesen az erre specializált házakban zajlanak.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2012-03-21 17:38:57
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Forrásház (2.078 km)
Malom (5.955 km)
Batthyány-vár (6.026 km)