Megújulásunk támogatója:  

Román ortodox székesegyház

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 10,227'
Hosszúság (lon):
E 21° 18,676'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
AR-II-m-B-00491
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Piaţa Catedralei 1. (Nyugati homlokzata a Strada Academia Teologică utcára nyílik, míg szentélye a Gheorghe Bariţiu utcára néz.)
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az aradi ortodox hívők - korábbi templomuk lebontását követően - 1862-1865. évben építették fel a belváros piacterének keleti oldalán új, klasszicizáló neobarokk stílusú templomukat Keresztelő Szent János tiszteletére. A Procopie Ivasovici püspök által szorgalmazott építkezés tervezője Czigler Antal építész volt.

A nyugati főhomlokzat uralkodó eleme a két karcsú torony, melyek közé a ma látható oromzat csak 1905-6-ban, a templom felújításakor épült be. A templomtér téglalap alaprajzú, melyhez keleten a nyolcszög három oldalával záródó szentély csatlakozik. A templom homlokzatait plasztikus vakolatdíszek, pilaszterek és párkányok tagolják. Oldalhomlokzataiból mindkét oldalon előreugrik a kereszthajó épülettömbje.

A templom belső, félhomályba burkolt tere boltozott, hevederívei falpilléreken nyugszanak. Két szintes, fehér-arany színvilágot tükröző, fából készült ikonosztázát Nicola Alexici festette.

A templomhoz csatlakozó két, \"U\" alakú, belső udvari homlokzatán árkádokkal megnyitott épületben egy ideig ortodox teológia működött, ma pedig az egyház irodái és lakásai foglalják el.

A templom az újkori városszerkezetben nem foglalt el kiemelt, központi szerepet, így később az aradi fő utca északi végén új, immár a reprezentációnak is megfelelő, neobizánci ortodox templom is felépült.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2012-04-25 11:29:41
Az adatlap forrása:
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Bohus-palota (0.194 km)
Szerb templom (0.402 km)
Zsinagóga (0.535 km)
Vármegyeháza (0.705 km)
Szántay-palota (0.725 km)