A képek forrása: gemernet.sk

A falu északnyugati szélén emelkedő dombon.
Rövid leírás:
A Balog-melléki várföldekből kiszakadt területű falu valószínűleg a 12. században jött létre. A fontos utak találkozásánál épült település a török kor háborúságait olyannyira megszenvedte, hogy csaknem el is néptelenedett.

Egykor Szűz Mária tiszteletére szentelt plébániatemploma a 13-14. század fordulóján épülhetett fel. Első írott említése az 1332-es pápai tizedjegyzékben olvasható. Keletelt tengelyű, egyhajós, nyereg tetős, zsindely fedésű templom, melynek téglalap alaprajzú hajójához keleten egy kissé alacsonyabb és keskenyebb, a nyolcszög három oldalával záródó szentély kapcsolódik. Hajója feltehetőleg kezdettől fogva síkmennyezetes volt, míg szentélyét keresztboltozat fedhette. Az épület számos korai gótikus elemet őriz, így pl keskeny résablakait és szentélyének belső falán az egyszerű, kőkeretes szentségházat.

A reformáció századában a falu lakossága protestánssá vált, tovább használva ősi templomát, amely ma is a református felekezet tulajdonában van.

1775-ben a templomot barokk stílusban felújították, elkészítve mai, festett, barokk berendezését és fakazettás, festett medallionos díszű deszkamennyezetét, karzatait. Ekkor épült a hajó nyugati bejárata elé a zsindely fedésű, szoknyás, fa harangláb, melyet kis folyosó köt össze a templommal.

A templom legkiemelkedőbb műemléki értékei közé tartoznak az 1960-as években felfedezett, látványos, több korszakból (14-15. sz.) származó, középkori freskók, melyek ószövetségi jeleneteket és szenteket ábrázolnak.

A templomban két emléktábla is található. Egyik a protestáns hitéért 1675-ben gályarabságot szenvedett Szentkirályi András prédikátorra, míg a másik a falu I. Világháborúban elesett áldozataira emlékezik.

A jelentős műemlék része a gömöri-szepesi műemlékeket összekötő Gótikus Útnak.

Farkas-kastély (0.473 km)