Megújulásunk támogatója:  

Református templom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 5,434'
Hosszúság (lon):
E 21° 58,737'
Védettség van?
nem
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 2
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Hegyközszáldobágy 80. szám
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Nagyváradtól 5 kilométerre fekvő település első írásos említése a Váradi Regestrumban volt 1226-ban, Scaldubag néven, majd 1236-tól Zaldubag. A Száldobágy helynév a magyar nyelvemlékbeli száldob – hársfa – főnév származéka, tulajdonképpeni értelme hársfákkal benőtt hely. A Hegyköz- előtag a Bihari-Hegyköz tájegységre utal.
Mivel 1802-ben a falu legnagyobb része leégett, a mai református templom 1833–1834 között épült, klasszicizáló barokk stílusban. Az egyhajós, faros nyeregtetős istenháza nyugati homlokzata előtt áll a torony, amelyet mindkét oldalán enyhe hajlású, homorú kiugrás köti össze a hajóval. E kiugrást volutás vonalú, de négyzetesen végződő falazat koronázza. A torony lizénás-tükrös díszítésű, sarkai lekerekítettek. A toronyfeljárat kívül, a torony jobb oldalán található. A templom torony alatti bejárata egyenes lezárású, fölötte ovális világítóablakkal. Az első emelet tükrében ovális, zsalus ablak látható. A felső emelet négy oldalán zárókővel díszített, keretelt, félköríves záródású zsalugáteres ablakok nyílnak, alattuk könyöklőpárkány található. A torony koronázópárkányának mezejében elhelyezett óra kerek számlapját a párkány felső és alsó tagjai ívelten követik, kialakítva így a jellegzetes barokk órapárkányt. Hegyes, sokoldalú toronysisakkal rendelkezik. A hajó külső fala dísztelen, félköríves záródású. Ablakai enyhén szegmensíves záródásúak. Déli oldalához portikusz kapcsolódik, amelynek nyugati oldalbejárata van.
Az eredeti bejáratot lecserélték. A torony alatt rövid, boltíves, belül szegmensíves záródású átjáró vezet a bejárathoz. A templomhajó síkmennyezetű. Keleti vége félköríves záródású, melyen nagy ovális ablak látható. Két karzattal rendelkezik. Egyszerű szószéke az északi oldalon helyezkedik el.

Az adatlap Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnökének segítségével készült.
Adatlapot készítette:
schlosser
Adatfelvétel ideje:
2014-02-07 13:42:19
 
 

Állapotjelentések

2014.04.27 17:56 mokuska09 állapot: 5 - koordináta: N 47° 5,437' E 21° 58,730' - egyéb

Nemrég lehetett renoválva. Nagyon jó állapotban van.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.