A koordináták csak a településre és nem az objektumra mutatnak!
A falu központjában, a Marossal párhuzamos fő utcán áll.
Egyéb adat:
Irodalom: Entz Géza: Erdély építészete a 11-13- században, Kolozsvár, 1994. http://f-labor.mkt.bme.hu/agostonalapitvany/index.php?&rst=as&rid=as2004bbk
Rövid leírás:
A Maros Alvinccel átellenes oldalán található a folyóval párhuzamos főutcájú falu. Az említett két helység között ma híd van a Maroson. A borbereki templom meglehetősen mélyen, viszonylag közel a folyóhoz található. A templom tornya a karcsú magas és vízvetős sisakjával messziről észrevehető. A hajóról és a szentélyről már a tetőszerkezet hiányzik, a szentélyben a gótikus boltozat még áll. A templom alaprajza tehát egy csarnokterű nem nagy méretű hajóból és a nyolcszög felével záródó kétboltmezős szentélyből áll, nyugati tornya négyzetes alaprajzú, zömök tömeg, amit az átlós támfalak jellegzetessé tesznek. A templommal kapcsolatos periódusokat nem lehet megállapítani.
Az épület állaga nagyon rossz, kívül-belül cserjék, fák nőnek, de a falak még jó állapotúak annak ellenére, hogy a tető már hiányzik róla.
A faluban ma már csak egyetlen református család él.

A fenti leírás annyiban egészíthető ki, hogy az Árpád-kori eredetű falu templomáról az első adatok a 14. századból maradtak ránk. A Maros által többször is elöntött, hordalékkal erősen feltöltődött belső terű épületet az 1950-es évek óta nem használják. Az akkor mát tetőtlen, növényzettel benőtt épületet 2004-ben a magyarországi Ágoston Sándor Alapítvány segítségével és református teológusok kétkezi munkájával kitisztították és a – csoda folytán máig ép boltozatú – szentély fölé zsindelytetőt készíttettek. Az erősen romos toronysisakot a Teleki László Alapítvány segítségével 2012-ben sikerült megújítani, Sarkadi Márton építész irányításával.
A faluban ma sem magyar nemzetiségű, sem pedig református vallású ember nem él.

Zebernikvár (2.763 km)