Megújulásunk támogatója:  

Nagyváradi Egyetem épületegyüttese (egykori Csendőrség)

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 2,687'
Hosszúság (lon):
E 21° 55,278'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
BH-II-a-A-01031
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Strada Armata Română 5.
Egyéb adat:
A Belügyminisztérium megrendelésére 1911-ben fogadta el a nagyváradi Városi Tanács a Csendőrségi Iskola épületkomplexumának megépítését. 1912-1913 között megvalósuló építkezések után az iskola 1919-ig működött. Ekkor a román állam vette át és egy hasonló intézményt működtetett tovább azokban. A II. világháború után 1950 és 1962 között a 3. számú Határrendészeti Belügyi Rendőriskolának, majd 1963-tól a Pedagógiai Főiskolának, 1990-től pedig a Nagyváradi Egyetemnek adott helyet.
Rövid leírás:
Vágó József (1877-1947) tervező által készített tervek alapján Incze Lajos kivitelező által valósultak meg az épületek. Az egykori Csendőségi Iskola az utolsó, legnagyobb szabású és legkorszerűbb műve Vágó Józsefnek. A trapéz alakú telken 1912-ben indultak meg az építkezések. Az épületegyüttesben tizenkét pavilon, négy főépület, két kapuépület, két nagy kaszárnyaépület a csendőrtanoncok szállásának, fürdő, betegszállás, orvosi rendelő, míg a parkban villaszerűen kialakított épületek sorában a parancsnokság, étkezde, fodrászat és négy altiszti villa épült.

Az épületeket 1913-ban adták át. A Csendőr Iskola 1922 és 1933 között az egyik legnevesebb intézmény volt.
Tervezője Vágó István szabadon gondolkodhatott és alkothatott a tervezés során, miután nem kellett alkalmazkodnia a belvárosi telekkörülmények szabta korlátokhoz. Stílusában a váradi Moskovits-palotával, a Darvas-házzal rokonítható, a bécsi szecesszió mértanias irányzatához tartozik. A terv korszerűségét térszervezési koncepciója adja, az ahogy az egyes épülettömbök, homlokzatok kiképzésre kerültek. Leendő funkciójához igazodva, homlokzatai egyszerűek, díszítőelem nélküliek. Sokkal inkább síkszerűek és csak a nyílások és falazatok viszonya által kirajzolódó mértani játék ad esztétikai értéket az épületeknek. Az egyszerű homlokzatok, a magas tetőidomok, tetődíszek ugyanakkor az erdélyi népi építészetet és Lechner Ödön stílusát is megidézik. Különös gonddal lettek megtervezve a kapuk, az öntöttvas elemek, korlátok, padlók, színesmázas tetőcserepek és oromdíszek és bejáratok egyaránt.
Adatlapot készítette:
hil.di
Adatfelvétel ideje:
2013-06-16 15:51:13
Az adatlap forrása:
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.