Mária segíts bazilika

A kép forrása: kraji.eu

A képek forrása: kraji.eu

Szlovénia
A falu feletti dombon áll
Rövid leírás:
A templomot 1389-1410 között gótikus stílusban építtették a walseei és ptuji főurak, köztük a Cillei család. Keletelt tengelyű, sokszögű szentélyzáródású, gótikus csarnoktemplom. Nyugati végén sokszögalaprajzú, gúlasisakos torony nyúlik az égbe. A templom körüli erődítésre a török elleni küzdelem miatt volt szükség, ekkor a lakosság védelméül szolgálhatott az épület. A körítőfaltól barokk szobrokkal (Joseph Straub munkái) keretezett lépcsőn át visz az út a templomig.

A 18. században a jezsuiták kezelték a plébániát, innen a külső barokk szobrok és a templom barokk berendezési tárgyai: a padsorok, a szószék, a barokk faszobrok (Szent Erzsébet, Szent József, Zakariás, Szent Anna, Szent Joachim - Jézus rokonai) és természetesen a barokk főoltár. A főoltáron látható az a 15. századi gótikus féldombormű, amely miatt a Feketehegy népszerű zarándokhely még napjainkban is: Szűz Mária balján a gyermek Jézussal a kép középpontjában áll, feje fölé angyalok tartják a koronáját és köpönyegét, amely védőn borul a hozzá fohászkodókra; parasztokra, katonákra, nemesekre, polgárokra - és szimbolikusan az ide zarándokoló hívekre is. A képi ábrázolás ugyan gótikus, ám az imádkozó alakok kidolgozása a korai reneszánsz jegyeit viseli magán. A hagyomány az imádkozó alakokat is azonosítani vélte: a Cilleiek pajzsa mellett álló fiatal nőt II. Cillei Hermann leányának, Valburgának vélik, Ptuj címerével pedig egy férfi, az ő férje, a kegyúr III. Bernard áll. Az első sor első alakjai között két koronás fő van, az egyik Luxemburgi Zsigmond, mögötte felesége, Cillei Borbála, a másik pedig Rupert német császár.
A Cilleiekhez egy másik emlék is köthető: a bal oldali hajó szentélyében álló oltár-valószínűleg a régi főoltár.

A kegykép feltehetően eredetileg a főbejárat melletti boltívet díszítette, s csupán a 18. században tették a főoltárra, az oltárépítmény elkészülte után.
A belső egyterű hajót kétoldalt oszlopok tagolják, három hajóra osztva a teret. A mennyezet hálóborítású.

Grand Hotel (15.944 km)
Nagytábor vára (23.770 km)