Mária-kápolna

Kápolna
A szeres település déli, Kölberecknek hívott részén, a fő út keleti oldalán
Rövid leírás:
Az Őrségre jellemző, szeres településű falu számos egymáshoz közeli dombon helyezkedik el. Ezek közül a déli, Kölberecknek nevezett részen, az út közelében emelkedő dombon áll az 1867-ben (más forrás szerint 1903-ban) fenyőfából emelt, kontyolt nyereg tetős kápolna. Az egyetlen, födém nélküli helyiségből álló épületben fa padok és oltár is megtalálható.

A tetőgerinc fölé emelkedő, kis méretű, nyitott oldalú, gúlasisakos, csúcsán kovácsolt vas kereszttel díszített tornyocskában egyetlen harangot helyeztek el.

2013-ban a kápolnát az osztrák Szövetségi Műemléki Hivatal segítségével teljesen felújították, pl. tetőzete új, vörösfenyő zsindelyezést kapott.

A leírás adatainak és képének forrása: Sisa Béla: A Kárpát-medence fatornyai, Bp, 2001, ill. wikipedia.org

Hármashatárkő (1.598 km)
Vasdobrai vár (5.010 km)