Krisztus király római katolikus templom

A kép forrása: Denis Ondriškovič/panoramio.com
a 65-ös és E572-es utak kereszteződésétől nem messze
Egyéb adat:
Szlovákiában a Garam felső folyása mentén található Ladomérmindszent, amely 1960-ban a két település összevonásával keletkezett.
Rövid leírás:
A két település története a 13. századig nyúlik vissza. Temploma a romanika stílusjegyeit is magán viseli, amelyet először a 14. században gótikus stílusban, majd 1552-ben részlegesen reneszánsz stílusban építettek át. Ekkor ez egy egyhajós, keletelt tengelyű, nyeregtetős épület volt, poligonális szentélyzáródással.

A 20. század elején még drasztikusabb átépítésre került sor, amelynek során méretét is jelentősen megnövelték. A terveket Oelschlager (Őry) Lajos készítette 1926-ban. A régi templom az új része lett, azt belekomponálták az új elképzelésekbe. Merész, a maga korában egyedülálló épület jött létre, amelyet aszimmetrikus tömegforma jellemez. Új építészeti képe csak tovább fokozta megjelenésének hangsúlyosságát. A völgy legmagasabb pontján épült templom átépítését követően még inkább a terület uralkodó építészeti elemévé vált.

A román kori emlékeket a szentély keskeny, lőrésszerű ablakai ma is őrzik. Ezen, illetve a reneszánsz stíluselemek ihlették a tervezőket az új tömegforma kialakításánál is. Ezáltal a történelmi hagyományok, értékek teljesen újszerű, izgalmas módon kapcsolódnak össze a modern kori stílusjegyekkel és törekvésekkel.

Az új templom építéséhez 1927-ben kezdtek és felszentelésére már 1928-ban sor is került, Krisztus király tiszteletére.

A leírás forrása: Adriana Priatková - Peter Pásztor: Oelschlager - Őry. Kassa 2012.

Kálvária (13.053 km)