Megújulásunk támogatója:  

Körtemplom, rotunda

Ország:
Szlovénia
Szélesség (lat):
N 46° 44,118'
Hosszúság (lon):
E 16° 17,334'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Nagytótlak
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A 13. században, Szent Miklós tiszteletére helyben égetett téglából épült körtemplom két térrésze a kör alaprajzú hajó és az ahhoz keletről csatlakozó - ugyancsak kör szerkesztésű apszis. A templom homlokzatát falpillérek tagolják, déli bejáratát kapurizalit emeli ki. A belső térben, a hajó és a szentély falában ülőfülkék sorakoznak. Falképei is jelentős értéket képviselnek, a középkori magyar szépségideálnak megfelelő arcokat, embereket, korabeli öltözeteket mutatnak be.
A templom felépítése után néhány évtizedig valószínűleg meszelten maradt, s csak a 14. század közepén festették ki, secco technikával. A rotundát a 15. század elején újból kifestették, immár az akkorra elterjedt, a frissen vakolt falra történő és jóval időtállóbb festéssel, az ún. freskótechnikával. A falképek közül a kupola festményei maradtak fenn a legjobban. A kupola záradékában egy mandorlában a megdicsőült Krisztust láthatjuk. Körülötte a hold és a nap, valamint a négy evangélista jelképes alakja látható. A kupola alsó regiszterében Krisztus szenvedéstörténetét, míg a hajó hengerfalán Jézusnak a jeruzsálemi bevonulás előtti élettörténetét ábrázolták. A Háromkirályok hódolatából már csak néhány szerény maradvány látszik. A falfülkékben szentek sora látható.
Adatlapot készítette:
Marcius
Adatfelvétel ideje:
2011-03-25 12:33:01
 
 

Állapotjelentések

2019.09.07 11:57 klo állapot: 5 - koordináta: N 46° 44,118' E 16° 17,334' - egyéb

Nagyon jó állapotú műemlék. A bemutatás mintaszerű: kis fogadóépület parkolóval, s bár magyarul nem tudnak (legalábbis, aki ottjártamkor ott volt), a rotundában magnóra előre felvett magyar szöveggel tartanak vezetést. A körtemplom mellett további középkori maradványokat felételeznek, ezek régészei kutatására még nem került sor.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Tájház (5.182 km)
Tájház (9.003 km)