Megújulásunk támogatója:  

Hunyady kastély
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 12,392'
Hosszúság (lon):
E 18° 3,679'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település központjában lévő kastélyparkban.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A kastély története az 1721-es évben kezdődik, mikor is a kis-krestyeni és kéthelyi gr. Hunyady család, egy barokk kastélyt építtetett. Azonban a tűzvész miatt később klasszicista átépítést kapott. A kastélyban valamikor üvegházas botanikus kert is volt. A Hunyadyak a kastély mellett lótenyésztéssel is foglalkoztak, nagy méntelepet tartottak fent. Itt tartották Magyarország első lóversenyét 1814-ben. Ennek előzménye volt a sikeres lótenyésztés.

1814 és 1821 között pedig a birtokához tartozó keszi síkon országos hírű lóversenyeket rendezett. Gróf Széchenyi István 1828-ban „A Lovakrul” című könyvét, mely a magyar lótenyésztés alapműve gróf Hunyady József emlékének ajánlotta.
1866-os tűzvészt követően barokk-klasszicista stílusban építették át. Parkja a korabeli Felvidék egyik legszebb kastélyparkja volt sok egzotikus faritkasággal és dísznövénnyel. 1910-ben a család utolsó férfitagja gróf Hunyady László a kastélyt és a birtokot a nagysurányi cukorgyárnak adta bérbe. Az első világháború után a birtokot felparcellázták. A család utolsó nőtagjai egészen 1945-ig éltek itt. A második világháborúban az épület súlyos károkat szenvedett. Ezután különféle célokat szolgált, végül 1953-ban felújították és az 1960-as évek végéig iskolaként működött. 1974-ben a széleskörű rekonstrukció után művelődési intézeti központ lett.

Korunkban konferencia központtá, és kulturális,és oktatási központ is. Szálláshelyet is ad.

Kis-krestyeni és kéthelyi gr. Hunyady, a kis-krestyeni előnéven a nemesi ág szerepelt, grófi címet a kéthelyi előnévvel kapták.
Obrenovics szerb fejedelem felesége is Hunyady grófnő volt. Amúgy természetesen nem a híres Hunyadiak rokonsága. A 17. század elején Horváth néven kerül elő a család, ami Hunyad vm-ből származott, innen a nevük.
Adatlapot készítette:
janos.egresi
Adatfelvétel ideje:
2014-08-24 11:23:32
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.