Megújulásunk támogatója:  

Herec-vár


A képek forrása: www.varak.hu

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 59,707'
Hosszúság (lon):
E 25° 50,954'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Málnástól délre, az Olt fölé keletről magasodó Vártetőn.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Málnás helység déli végétől kb. 1 km-re torkollik az Olt folyóba a Herec-pataka. Herec-pataka és az Olt között, a málnási vasútállomás fölött, délen emelkedik a Vártető (706 m) magaslata. Az Olt felől meredeken emelkedik, míg a Herec-pataka felé enyhébben lejt a hegy, melynek csúcsát Árpád-kori vár romjai koronázzák.

A Sepsiszentgyörgyi Múzeum 1976-ban ásatásokat végeztetett az erősségben. Ennek eredményeképpen tudjuk, hogy a vár építése a 12. század végére és a 13. század elejére tehető. Egyes vélemények szerint a Mikó család egyik őse emeltette. Pusztulásának idejét nem sikerült megállapítani. Orbán Balázs szerint 1827-ben Mikó Miklós oltszemi kastélya e vár köveiből épült fel.

A hegytetőn ovális alaprajzú, 185 x 75 m belterületű vár falmaradványai találhatók, melyek helyenként, különösen a déli oldalon még jól megfigyelhetők. A néhol 1,5 m magas 1,63 m vastag, gondosan rakott kerítőfalak viszonylag kis, lapos homokkő darabokból, sok habarccsal készültek.

Az erősség bejárata a keleti oldal közepén, a téglalap alaprajzú kaputoronynál volt, melyet később emeltek az eredetileg is meglévő kapu fölé. Benne 1976-ban Székely Zoltán ásatása során II. András (1205-1235) denára került elő. Bejáratához az árkon keresztül egykor felvonóhíd vezetett. A kaputoronynak a vár falához csatlakozó rövidebb oldala 14 m, az udvar felé nyúló oldala pedig 18-20 m hosszú. Falai még ma is 2,5-3 m magasak. Falvastagságából és a körülötte látható nagy mennyiségű kőomladékból arra lehet következtetni, hogy hajdan többemeletes lehetett. A kaputorony habarcsa eltér a kerítőfalétól, benne feltűnően sok, anyaga alapján római jellegű tégladarabka található. Ez utóbbiak az oltszemi római tábor romjaiból származhatnak.

A vár belseje nem teljesen sima, közepe enyhén domború. Területét több kincskereső gödör mélyedése tarkítja. A falon belül a kaputoronytól eltekintve épületnek nincs nyoma.

A várat többszörös árok- és sáncgyűrű övezi, a Ny-i oldal kivételével, ahol a meredek hegyoldal ezt feleslegessé tette. A 10 m széles és 3,5 m mély árkot a falak omladéka részben feltöltötte.

A leírás forrása: varak.hu /Karczag Ákos
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2014-03-15 23:34:44
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Mikó-kastély (1.498 km)
Kincsás vára (3.683 km)
Szentkert (9.935 km)
Kálnoky-kastély (10.303 km)