Harangtorony

Harangtorony, harangláb
Cím:
A Csehszlovák hadsereg (Československá armády) utca keleti oldalán, a hajniki római katolikus templom mellett
Az egykor önálló Hajnik falu ma közigazgatásilag Szilács (sk: Silač) fürdővároska része.
Rövid leírás:
A remek hajniki középkori templomtól délre, még ennek körítőfalán belül áll a 18. században épült, mára jelentősen átalakított harangtorony. Alsó, négyzetes hasáb alakú tésze kőből épült, vakolt és fehérre meszelt. Az efölötti részek fából vannak. Keskeny szoknya része konzolosan kiülő. Deszkázott oldalú harangszintjének minden oldalán zsalus hangvető nyílásokat alakítottak ki. Sisakja gúla alakú, zsindellyel fedett, csúcsdísze kereszt.
A toronyban ma hátom harang lakik, egy-egy 1513-ból, 1635-ből és 1924-ből való. (1909-es adat szerint: "Egy harang 1698-ból, egy 1625-ből s egy minuszkulás feliratú nagyharang a XV. századból. Felirata: ave maria gratia plena dominus tecum")

A leírás forrása: Sisa Béla: A Kárpát-medence fatornyai. Budapest, 2001. Fotó: fortepan.hu, Schermann Ákos