Fernbach-ház (Városi múzeum)

Szerbia
Városi palota
Köztársaság tér 4. (Trg Repuglike 4)
Rövid leírás:
Az épületet az apatini Fernbach Bálint jómódú gabonakereskedő építtette 1870 és 1872 között. A családi ház mögött kétemeletes gabonaraktárt hozott létre. A ház előtt rendezte a teret, ahol később fiáker-megállót hoztak létre. Halála után fia, Antal örökölte a palotát. Mivel örökösei nem voltak, az épületet Léderer Gyula zsidó származású bánsági földbirtokos és malomtulajdonos vásárolta meg. Az új tulajdonos nem élte túl a II. világháborút. Az épület 1945-ben államosítva lett, és a Városi Múzeumot helyezték el benne. Első igazgatója Milan Konjović festőművész volt. 1988 és 1992 között felújították, és átalakították a múzeum szükségleteinek megfelelően, szárnyként hozzácsatolva az egykori gabonaraktárt, amelyben a kortárs művészeti gyűjtemény kapott helyett.

Az egyemeletes, eklektika jegyében készült épület főhomlokzatát három rizalit tagolja. A központi a legszélesebb, a földszinten egyenes záródású kapuval és két ablakkal, az emeleten három boltíves, toszkán féloszlopokkal keretezett ablakkal, ívelt konzolokkal tartott, kovácsoltvas korlátos erkéllyel, balusztrádsoros attikával. Az emelet többi ablaknyílása szintén négyszögletes. Az épület alsó szintje rusztikázott; széle lekerekített.

A Zombori Városi Múzeum a Bács-Bodrog Vármegye Történelmi Társulat alapjain jött létre. A társulatot 1883-ban alapították, és kezdetben a Vármegyeházában székelt. Régészeti, numizmatikai, levéltári és könyvtári gyűjteménnyel rendelkezett. A múzeum anyagát dr. Frei Imre adománya is jelentősen bővítette, amely tetemes éremkollekciót és numizmatikai szakirodalmat foglalt magába.

A múzeumnak jelenleg numizmatikai, régészeti, történelmi, néprajzi osztálya van, továbbá hazai művészettörténeti gyűjteménnyel és modern jugoszláv művészeti gyűjteménnyel is rendelkezik. Szakkönyvtárában a 18. századból származó kiadványok is megtalálhatóak.

Forrás: sycultour.eu és cnsombor.org (ism. szerzők)
Pogány Margit: Ami az életrajzokból kimaradt. Zenta, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, 2013, 67-68 o.
herakhleia