Megújulásunk támogatója:  

Feltót vára


A képek forrása: www.varak.hu


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 17,121'
Hosszúság (lon):
E 21° 54,663'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu főutcája nagy kanyarulata mentén emelkedő Várdombon
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Solymosi-hegység északi lábánál, a Csigér-patak mellett fekszik Feltót (Tauţ) község. A Pankotáról Körösbökénybe vezető alsóbbrendű, de jól autózható úton, kb. a két település között félúton lehet letérni Feltót felé. Észak felől érkezve a faluba, a Várdombot a falu közepén, az úttól délnyugatra találjuk, ott, ahol a falu főutcája délnyugat felé fordul.

A várdombon (La Cetate), egy 0,25 hektáros platón találjuk a török korban megerődített templom illetve vár maradványait. A templom eredetileg a középkori településtől nyugatra feküdt, és csak a 17. század folyamán húzódott a falu a középkori templom mellé. A templom a 13. század vége és a 14. század eleje közötti időszakban épült, félköríves szentélyzáródással. Később sekrestyével és egy oldalhajóval egészült ki. Gótikus átépítése során szentélye poligonális záródást kapott, hajóját nyugat felé meghosszabbították. A nyugati oldalon egy harangtornyot is építettek.

A 16. században, a török veszély közeledtével a templom menedékhely lett, sáncokkal, gerendapalánkkal, fallal vették körbe. A törökök 1552-ben elfoglalták, és 1595-ig várként használták. Egyike volt a temesvári vilajet keleti határát védő váraknak, őrsége csekély, kb. 20 fős lehetett. A 16. század végén a templom használaton kívül állt és pusztulófélben volt, közvetlen közelébe ekkortájt föld-fa szerkezetű lakóházak épültek. E házak később, egy tűzvész során leégtek, elszenesedett gerendáikat a 2004. nyarán itt zajló ásatások során megtalálták.

A vár központi platóján, amely kb. 50 m átmérőjű, jól láthatóak a templom feltárt alapfalai. Az ásatás során az egykori templom hajójában 8 kővel bélelt sírt tártak fel. Emberi csontok a gondatlan visszatemetés folytán ma is találhatók ezen a helyen. A templomot vastag kőfallal kerítették, amelynek az északi szakasza ma is jól látható. A kerítőfalon kívül kettős árokrendszert találunk. A belső árok szélessége 10-15 m, a külső pedig 15-20 m széles, relatív mélysége változó. Az árkok legjobban az északi és a keleti oldalon figyelhetők meg.

A leírás forrása: Karczag Ákos - Szabó Tibor / www.varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-07-07 15:04:23
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Egregy vára (13.060 km)
Solymossy-kastély (14.435 km)
Borosjenő vára (16.782 km)
Pankota vára (16.939 km)
Világos vára (19.611 km)
Konopi-kastély (20.930 km)
Bohus-kastély (21.116 km)
Solymosi vár (24.386 km)
Lakótorony romjai (24.473 km)