Csenkey Vendel 1848-49-es honvéd sírja

Síremlék
A településközponttól nyugatra lévő temetőben
A pont a temetőre és nem a konkrét sírra mutat
Rövid leírás:
Magyarország 19. századi történelmének legjelentősebb társadalmi, politikai és katonai eseménye kétség kívül az 1848-49-es forradalom és szabadságharc volt. Az eseményekben részt vevőket - és nem csak azokat, akik ezen időszakban életüket adták a hazáért - évtizedekkel később is megkülönböztetett tisztelet övezte: emlékművek, díszes síremlékek tartották fenn a dicső időszak eseményeinek, hőseinek, résztvevőinek emlékét.

Ilyen sírt találunk a hajdan Pozsony megyei Fél temetőjében. A gyönyörű vasráccsal kerített, gondozott, kőlappal fedett sír a temető közepén található. A szürkegránit-síremléken a következő szöveg olvasható: „Itt nyugszik tekintetes nemes Csenkey Vendel ur, 1848/9 szabadságharc honvéde cs. kir. nyug. kapitány gróf Pálffy család nyug. számtartója és földbirtokos. Elhalt 1887. május 3-án, életének 63-ik, boldog házasságának 17-ik évében. A béke angyala lebegjen porai felett!”

A leírás és a kép forrása: Görföl Jenő-Kovács László: Hol sírjaik domborulnak. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc a mai Szlovákia területén. Dunaszerdahely, 2003