Borromeo Szt. Károly római katolikus plébániatemplom

(Forrás: zaprokul.org.rs)
Szerbia
A Vuk Karadžić és az Ignjat Barajevac utcák kereszteződésénél
Rövid leírás:
Pancsovára 1718-ban érkezett vissza az első katolikus lelkész, a benedek-rendi Wolfgang Heidinger, Savoyai Jenő császári tábornok seregével. A Habsburg császári kamara Norbert Scribai ferences szerzetest tette meg papnak. (Ő írta meg 1719-ben a város első krónikáját Protocolom néven. A mű későbbi pontos sorsa sajnos ismeretlen.)

Az istentisztelet kezdetben Mercy gróf kvártélyán zajlott, amelyet 1722-ben kápolnatemplommá alakítottak. A templom melletti egykori török házakból kolostorhelyiségeket hoztak létre. Ez az épületegyüttes nagy károkat szenvedett a törökök 1738. évi betörésekor, így ezután már nem volt használatra alkalmas. 1747-ben felújították, de két év múlva vihar rongálta meg.

A templom 1758/59-ben került újjáépítésre. Melléje fordított "L" alaprajzú kolostorépületet emeltek. Ez a település központját képezte, tőle nyugatra hozták létre a város középületeit, kaszárnyákat és közigazgatási épületeket.

A templomon nagyobb építészeti átalakítás 1768-ban zajlott: az oltár- és szentélyteret kiszélesítették, a bejárat fölé új tornyot építettek, a falakat stukkóval díszítették.

A törökök betörésekor 1787-ben a templomot kirabolták, lóistállóként használták. Mind a templomot, mind a kolostort 1790-ben ismét újjáépítették. 1853-ban a templom déli oldalán kápolna épült, 1858-ban pedig a toronytetőt rézzel vonták be, a templomot pedig újra felszentelték. Ugyanekkor a kolostor felújítása és az új rezidencia építése is megkezdődött. 1860-ban Friedrich König négy harangot hozatott Aradról.

Ma az egyetlen templom a városban, amelynek az orgonája működőképes.

Forrás: