Megújulásunk támogatója:  

Bethlen-kastély

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 22,713'
Hosszúság (lon):
E 24° 29,010'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
MS-II-m-A-15598
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Köztársaság utca 55.
Egyéb adat:
Maros megyében, a Kis-Küküllő bal partján fekszik Bonyha, amely a 15. századik a Losonczi Bánffy család, majd ezt követően a Bethlen család birtoka volt. A települést 1291-ben említik először az oklevelek. A 17-18. században két kastély állt a településen, amelyek közül a Bethlen János kancellár által 1675-ben épített négy saroktornyos kastélyt a két világháború között elbontották.
Rövid leírás:
A ma is álló épület alapjait 1545-ben rakták le, erről azonban kevés adat maradt fenn. Egy 1711-ből származó inventárium alapján kőből faragott keretekkel díszített emeletes reneszánsz palotaként épült.
A Bethlen Farkas által építtetett kastélyt a 17. század végén, 18. század elején idősebb és fiatalabb Bethlen Elek építtették át. A mai kastély helyén lakóépület állt, amelyet erős, négy sarkán nyolcszögű tornyokkal megerősített kőfal és vizesárok vett körül. A kápolna a keleti bástyában helyezkedett el. A kőfalhoz építve gazdasági épületek álltak, míg a falakon kívül díszkert, veteményeskertek, gazdasági udvar, gyümölcsös és halastó terült el.
A háromszintes kastélyt a 18. század végén barokkos elemekkel látták el. Mai kialakítását a 19. század közepén végrehajtott átalakítások után nyerte el. Ezen utóbbi, Bethlen Farkas nevéhez fűződő átalakítások során az épület a gótika és a reneszánsz formavilágból táplálkozó romantikus építészeti megjelenést kapott. Számos neogótikus díszítőelem is megjelent az épület homlokzatán, amelyet az államosítást követő renoválások során eltávolítottak.
A földszinti helyiségek boltozottak, míg az emeleti termek síkmennyezettel fedettek voltak.
A világháború és az államosítás után pusztulásnak indult az épület, erődített falait, saroktornyait a környékbeliek hordták szét. Az eredeti berendezéséből ma már csak a díszterem neoreneszánsz stílusú, kétfelé nyíló ajtói, profilozott lécekből kazettásan kialakított mennyezete és az oldalfalakat vállmagasságig borító faburkolata maradt meg.
2008-ban Bethlen Fruzsinának, ifj. Bethlen Ádám lánya az épületet, az ingóságokat elszállíttatta, és a kastélyt a Református Egyházkerületnek ajándékozta. 2011-ben a kastély új tetőzetet kapott, és a nyílásokat gipszkartonnal borították be.
Adatlapot készítette:
hil.di
Adatfelvétel ideje:
2013-03-17 19:12:10
Az adatlap forrása:
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Pataky-kúria (7.339 km)
Gógán vára (7.558 km)
Apor-kastély (8.149 km)
Dániel-kastély (10.958 km)