Megújulásunk támogatója:  

Bánffy-kastély
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 11,914'
Hosszúság (lon):
E 22° 42,319'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
báró Bánffy János utca 3.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A kastély helyén a középkor folyamán a Bánffy Zsigmond által épített reneszánsz stílusú udvarház állt. Ennek anyagából, valamint a pálos kolostor köveiből épült az emeletes klaszicista-barokk stílusú kastély. A négy sarokbástyával ellátott kastélyba délről kapu vezet be. A kastély körül telepítették az uradalom gazdasági épületeit (istálló a versenylovak számára, konyha, műhelyek, stb.)

A kastély mögött angolkert mintájára kastélyparkot létesítettek a XVIII. század végén. Az arborétumot, amely ma pusztulófélben van, értékes Kelet-Ázsia-i eredetű fafajtákkal ültették be. Végén állt a Bagolyvár. Az emeletes kastély (ma a református egyház tulajdona) szomszédságában épült a Bánffyak földszintes-árkádos udvarháza a gazdasági épületekkel. A négyszögletes udvar déli oldalán állt a gabonaraktár, alatta pincével. A raktárat a II. világháború után Művelődési Otthonná alakították át. Valamennyi épület magán viseli a barokk jellegzetes stílusjegyeit. Védelmi célokból a védőfalak körül vízárkot is ástak, ennek nyomai még ma is felfedezhetőek.

1936-ban a kastélyt Bánffy Albert a helybeli református templomnak adja el. Ettől kezdve kultúrház, mozi működött benne, a falu fiatalsága számára közkedvelt hellyé vált. A II. Világháború után szülőotthon, orvosi lakás és szellemi fogyatékos gyerekek iskolája kapott benne helyet. A régi nagy udvar része volt még a Bánffy kúria is, amely barokk és klasszicista elemeket őriz és a XIX. század második felében épült.

A fotók és a leírás forrása: http://www.kastelyerdelyben.ro
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2018-10-29 16:21:18
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Báthory-vár (7.931 km)
Somlyó vára (8.351 km)
Valkó vára (11.240 km)
Vármaradvány (13.695 km)
Gencsi-udvarház (14.640 km)