Megújulásunk támogatója:  

Archeoskanzen - Havránok
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 49° 6,281'
Hosszúság (lon):
E 19° 28,965'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Régészeti emlék
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Közvetlenül a Liptói Víztározó nyugati partján álló liptószentmáriai templomtoronytól induló földút mentén, pár száz méterre nyugatra, a Havránok nevű hegy oldalán, réten, részben erdőben.
Egyéb adat:
Közigazgatásilag ma Nagyolaszi (szlovákul: Vlachy) község része. A régészeti parkban a Liptói Múzeum látványos, korhű kulturális rendezvényeket szervez.
Rövid leírás:
Nagy kiterjedésű régészeti park, számos 1:1 arányú, látogatható, \\\\\\\\\\\\\\\"kipróbálható\\\\\\\\\\\\\\\" épület-rekonstrukcióval. A területen a szlovák régészek sok éves munkával egy késő vaskori kelta települést tártak fel. Ezek több objektumát részben vagy egészben fel is építették kőből, fából, agyagból. Így láthatjuk a kelta erődítés paliszád-falait és kapuját, több házat, kemencét, „áldozóhelyet”, stb. Legkésőbbi korszakként ráadásul egy középkori kisvár (torony + az azt körülvevő palánkfal, árok és híd) bemutatását is megnézhetjük. Az 1991-ben átadott régészeti park egyes részei már felújításra szorulnak, de a kilátás mindenért kárpótolja a látogatót!
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2011-08-09 01:04:44
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.