Megújulásunk támogatója:  

Vándormadár

Sas szobor, Budapest 9
Pályázó: Szőnyi István
Kép dátuma: 2014.07.14 20:55
Feltöltés dátuma: 2017.07.15 19:50

A fából készült "Fradi-sast" megörökítő fotó ma már kordokumentum, ugyanis a Telekom székház építése miatt eredeti helyéről elköltöztették a Fradi pálya túlsó oldalára.

Vándormadár

 
 

Eddig 2 ember értékelte.

Értékeléshez jelentkezz be!

2017.08.07 19:16 piuszÉrtékelés: 5 

Igen, ez egy szépen kivitelezett kordokumentum, ötletes címmel!

2017.08.07 14:42 Szőnyi István 

Kedves Konti04! Ha nem vettél volna részt te is még 2014-ben a Nagypálya című fotópályázaton, amelyre ez a kép is készült, akkor érteném a választott nézőpontot kritizáló hozzászólásodat. Először is "szabad volt a pálya", megmutathattad volna már akkor is az általad ideálisnak tartott megoldást. Utólag, amikor már esély sincs rá, könnyű okoskodni. A történelmi hűség kedvévért emlékeztetlek arra az apró nehézségre, amire magadtól is emlékezhetnél, hogy akkoriban ez a terület még teljes egészében kerítéssel elzárt építési terület volt, vagyis esély sem volt az általad javasolt nézőpont érdekében megközelíteni a sast. Ez a felvétel a kerítés Üllői út felőli szakaszának tövéből készült. Az általad javasolt nézőpont a kerítés Könyves Kálmán körút felőli oldalára esett, ami még távolabb helyezkedett el a szobortól. Arról nem is beszélve, hogy a mellékelt kép alapján még átlagos térlátással is megállapítható, hogy az általad javasolt ideális nézőpont csak a te képzeletedben létezik, a valóságban sajnos nincs ilyen. Ahhoz ugyanis, hogy a javaslatod szerint "a madár szárnya a stadion felé emelkedjen", egészen a szobor tövébe kellene hasalnod, ahonnan nézve a labda, a sas lábai és farktollai az épület jelentős részét - az optika könyörtelen szabályainak engedelmeskedve - kitakarnák. Miközben - szintén az optika könyörtelen szabályai következtében - egy ilyen közeli nézőpontból nemhogy az optikai tengelyre merőlegesen elhelyezkedő, hatalmas kiterjedésű épület, de még a sas hatalmas fesztávú, kiterjesztett szárnyai sem férnének bele még a legnagyobb látószögű optika képkivágásába sem. Tanulság: csak addig lehet ilyen jellegű felelőtlen kijelentéseket tenni arról, hogy ki honnan, milyen nézőpontból fotózna, amíg ennek realitását nem kell bizonyítani, illetve addig, amíg nem próbáljuk az optika törvényei alapján ellenőrizni, hogy milyen következményei vannak egy ilyen légből kapott elképzelésnek. Aki tanult ábrázoló geometriát, vagy rendelkezik legalább átlagos szintű térlátással, annak mindez nyilvánvaló.

2017.07.26 18:17 Konti04 

:-) Most olvastam a leírást! :-) Így a cím is találó!

2017.07.26 18:17 Konti04Értékelés: 4 

Dokumentarista felvételnek számít, mert több ok miatt sem láthatjuk így ezt a modern alkotást. Az első, hogy elszállították erről az oldalról a szobrot, a másik, az új Telekom székház ami kitölti a stadion meletti teret. Én, más szögből fotóztam volna meg. Teljesen szemből, hogy a madár szárnya a stadion felé emelkedjen.

a forduló összes képe
fotópályázat