Megújulásunk támogatója:  

Időben és térben

Zboj község görög katolikus fatemploma a bártfafürdői skanzenben, Bártfafürdő
Pályázó: matthangya
Kép dátuma: 2016.08.16 17:03
Feltöltés dátuma: 2016.08.23 12:16

Időben és térben

 
 

Eddig 2 ember értékelte.

Értékeléshez jelentkezz be!

2016.09.08 08:17 matthangya 

Kedves értékelők! Köszönöm mindkét értékelést! Új vagyok erre, így nem tudom, mit szokás vagy nem szokás reagálni. Egyetlen megjegyzést szeretnék a lentebb leírtakra reagálni a fotóval és az úttal kapcsolatosan: ha valaki megnézi a képhez tartozó leírásomat, két helynévvel találkozik: Zboj és Bártfafürdő nevével. A kettő között bő 160 km van – nekünk talán nem sok, legalábbis járművel biztos nem, de egy templomnak több mint elég (mivel a skanzenban áll, nyilván dirib-darabra szedték, és arrébb hurcolták ezen a távon). Ez elég döcögős út egy épületnek, így talán az sem véletlen, hogy az út mint kompozíciós elem nem csak hosszú és görbe, de mindkét oldalába bele is van csípve. És ez csak a templom története, még egy szót sem írtam arról, hogy mit jelent számomra általában véve és épp aktuálisan az út a templomig, egy templomig! ;)

2016.09.07 20:29 Konti04Értékelés: 4 

Tudom, tudom, az út a fontos nem a cél! A templom tényleg szép, de az út "elnagyolásával" egyet értek az Istvánnal. Talán ha nem álló vágású lenne a fotó.

2016.08.29 22:01 Szőnyi IstvánÉrtékelés: 3 

A fotós láthatóan tudatosan használta ki a nagylátószögű kamera előteret felnagyító optikai hatását, ami a tájképfotósok kedvelt fogása. Ilyenkor a kérdés mindig az, hogy kellőképpen indokolt-e a választott gyújtótávolság segítségével előállított látószög és képkivágás, vagyis eszmei-kompozíciós szempontból gazdagabb, érdekesebb, sokatmondóbb lett-e a kép főtémája ezzel az irreálisan megnövelt előtérrel? Szerintem ebben az esetben kevesebb több lett volna. Egyrészt azért, mert ez az optikai túlzás legfeljebb öncélú formai játéknak minősíthető, hiszen eszmei-tartalmi szempontból nehezen indokolható, hogy a főtéma kompozíciós jelentősége alig nagyobb, mint az előtér kövezetének egyetlen eleme. Másrészt, ha el is tekintenénk ettől a formalista aránytalanságtól, szigorúan formai szempontból sincs megnyugtatóan megoldva a fatemplomhoz vezető út vonalvezetése, hiszen határai nem illeszkednek optikailag indokolható módon a képkivágáshoz. A kép szokatlanul megnyújtott aránya arról tanúskodik, hogy eredetileg szélesebb képből készült ez a képkivágás. Talán az eredeti képet is lehetett volna a helyszínen úgy beállítani, és/vagy utólag úgy megvágni, hogy az út kanyargós vonalvezetése odavezesse a szemet a templomhoz, de ehhez mégsem kelljen ilyen aránytalanul, és kompozíciós szempontból kontraproduktív módon megnövelni az egyébként nem különösebben szép és izgalmas előteret, amelynek ilyen mértékű optikai hangsúlyozása nemcsak irreális hatású, de a figyelem megosztására is kényszeríti a nézőt.

a forduló összes képe
fotópályázat