Megújulásunk támogatója:  

Várfal kéményekkel

Füzéri vár, Füzér
Pályázó: juharfa
Kép dátuma: 2015.07.29 19:50
Feltöltés dátuma: 2016.06.19 21:47

Várfal kéményekkel

 
 

Eddig 4 ember értékelte.

Értékeléshez jelentkezz be!

2016.07.09 23:03 juharfa 

Kedves István! Köszönöm szépen, én íly módon is nagyra értékelem biztató szavait. :-)

2016.07.09 19:13 Szőnyi István 

Nagyon sajnálom, hogy – technikai okokból – már nem volt érkezésem ezt a fotót a "Hónap képének jelölöm" gombbal is kiemelni a többi közül, de aki a méltatásomat elolvassa, annak nem lehet kétsége afelől, hogy ez volt a szándékom. Szerencsére e nélkül is a hónap képe lett, aminek azért is örülök, mert a szerzőnek tudomásom szerint ez volt az első fotója, amely ilyen sikert ért el ezen a pályázaton. Ezúton is gratulálok ehhez, kedves "juharfa", csak így tovább!

2016.07.08 22:58 juharfa 

Nagyon szépen köszönöm a pozitív értékeléseket! :-)

2016.07.07 20:48 piuszÉrtékelés: Hónap képe 

2016.07.07 20:44 piuszÉrtékelés: 5 

Remek fotó. A baloldali falat illetően Istvánnal és persze a fotóssal értek egyet; ott a helye.

2016.06.28 22:20 Szőnyi IstvánÉrtékelés: 5 

Lényegében egyetértek az előttem szólóval – egy kompozíciós szempontból nagyon fontos mozzanat kivételével. A baloldali fal olyannyira nem felesleges, hogy nem a helyi adottságok miatt volt "kihagyhatatlan", hanem a kompozíció arányai, tömegegyensúlya, egyszóval vizuális logikája miatt. Ez nagyon egyszerűen ellenőrizhető: ha képzeletben eltávolítjuk a kémények emelkedő ritmusát folytató falrészt a kép bal oldaláról, megbomlik a kép patikamérlegen kiegyensúlyozott belső arányrendszere és mesterien felépített szinte zenei kompozíciós ritmusa és az ellentétes karakterű motívumok egymásra vonatkoztatott vonalvezetése, hiszen a kép jobb oldalának horizontális felépítését (a várfal, a hegyvonulat, illetve a felhők egymásra rímelő, ritmikusan ismétlődő dallamívei) kontrapunktikusan ellensúlyozza a kép bal oldalának a kép széle felé fortéba erősödő vertikális ritmusa. Azt nem állítom, hogy a kép többi motívumához képest valóban jellegtelen falsík a kép lelke lenne, de azt igen, hogy elhagyását a kép kompozíciója nagyon megsínylené. Tanítani való, mesteri, sőt művészi kompozíció, amelyben minden motívumnak megvan a nagy egészben a szerepe. A szó esztétikai értelmében vett festői kompozíció, amelyen érződik a fotós klasszikus festészeten iskolázott látásmódja és/vagy veleszületett arányérzéke és komponáló készsége. Az eddig feltöltött képek közül ez az, amelyet kompozíciós szempontból a többi fotós figyelmébe ajánlok, és amelyre az egyes képeknél összehasonlításképpen etalonként fogok hivatkozni.

2016.06.26 23:35 SzyaÉrtékelés: 5 

Azok a felhők, azok a kémények, a hegyekkel hullámzó várfal, a szép tetőfedés! Talán a baloldali fal felesleges, de lehet, hogy kihagyhatatlan volt. Mindenesetre így is kedvet csinált egy füzéri kiránduláshoz.

a forduló összes képe
fotópályázat