Megújulásunk támogatója:  

Estébe hajló téli délután

Székesegyház, Vác
Pályázó: piusz
Kép dátuma: 2016.02.20 16:31
Feltöltés dátuma: 2016.02.21 17:52

Nagyboldogasszony-székesegyház (1761-1772)

Estébe hajló téli délután

 
 

Eddig 5 ember értékelte.

Értékeléshez jelentkezz be!

2016.03.07 22:05 Szőnyi István 

Most sajnálom igazán, hogy csak egy képet lehet a hónap fotójának jelölni. Ez is megérdemelte volna. A szerzője még a korábbiaknál is jobban kitett magáért, mert ebben a hónapban legalább négy fotóját is ebbe a kategóriába tudnám sorolni.

2016.03.07 21:42 Szőnyi István 

A hónap témája: "Ahogy tetszik, és majd ha fagy (szabad hónap, illetve olyan épített örökséget ábrázoló képek, amelyeknél kiemelt motívum a téli időjárás)" . Az "és" és "illetve" kötőszavak ebben a kontextusban azt nyomatékosítják, hogy "szabad hónap" és/illetve "majd ha fagy". Vagyis nem kellett feltétlenül téli képeknek lenniük, sőt: egy "szabad hónapban" akár nyári kánikulai fotókat is fel lehetett volna tölteni. Most, hogy jobban megnéztem, jogos az észrevétel: valóban "egy hajszálnyit jobbra dől" a templom. Tudomásom szerint a fotós még sötétben sem használ állványt - pedig ebben az esetben lehet hogy egy vízmérték segítségére lett volna. Ez az apró beállítási hiba talán magyarázatot ad az oszlopok, a térkövek és a a templom szimmetriatengelyeinek korábban említett árnyalatnyi eltéréseire. Ettől függetlenül a valaha készült legszebb kép a váci székesegyházról.

2016.03.07 20:16 Konti04Értékelés: 4 

Jó fények/árnyékok, de nekem nagyon hiányzik a hó a téli képek nagy részénél (tudom ez nem a fotós hibája, hanem a globális...). Egy hajszálnyit mintha jobbra dőlne, de tényleg csak egy hajszálnyit.

2016.03.07 14:12 kloÉrtékelés: 5 

Jó fények, szerencsés pillanat, jó szerkesztés.

2016.03.03 21:08 SzyaÉrtékelés: 5 

Nagyon szép kép. Fel kell ismerni a kivételes pillanatot. Ennyi az egész, de ez nem kevés. Azért MIGAZZI nagyon nagy ember volt. Pontosan eltalálta a nagyvonalú váci léptéket. Ami 250 év után is működik.

2016.03.01 19:28 csavargóÉrtékelés: 5 

Jól megválasztott pillanatban készített kiváló felvétel.

2016.02.24 22:16 Szőnyi IstvánÉrtékelés: 5 

Remek kép. Sőt, több annál. Számomra ettől kezdve ez a valaha készített legszebb fénnyel írt kép a váci székesegyházról. A barokk festészet végletes fényárnyék kontrasztja, a kiegészítő színek ellentéte révén az egyszeri és megismételhetetlen fénytüneményből egy olyan emblematikus kompozíció jött létre, amelyben a lenyugvó nap fényében fürdő templom architektúrája olyan élesen metsződik ki az árnyékban lévő környezetéből, mint egy Rembrandt festményen a fő motívum. Még csak hasonlót sem láttam eddig erről az agyonfotózott épületről. Ezzel a képpel elkészült az a fotó, amelyre feltehetően megépülése óta várt a váci székesegyház. Megszületett a fotográfiai értelemben vett etalon, amelyet aligha lehet felülmúlni. Sebaj, egy feladattal kevesebb. (A kép esztétikai lényegét nem csorbítja, ha megjegyzem, hogy az én szimmetriaérzékem azt diktálná, hogy az előtér oszlopai is az épület homlokzata és a térkövek mintázata által meghatározott szimmetriatengely két oldalán szimmetrikusan helyezkedjenek el, ahogy – más képek tanúsága szerint – a helyszínen is láthatók. www.utazzitthon.hu/szekesegyhaz-vac-228.html Nem igazán értem ennek az apró eltérésnek az okát, mert ha az általam egekig magasztalt kép nézőpontját a középső oszlopnak a szimmetriatengelyre kerülése érdekében kicsit balra mozdítanánk el, a templom bal oldali tornyának belső felületére jobban rálátnánk, mint a jobb oldalinak a belső felületére).

a forduló összes képe
fotópályázat