Megújulásunk támogatója:  

Korszakos minimál...

Iskola, mögötte telefonközpont, Szeged
Pályázó: piusz
Kép dátuma: 2015.12.30 08:54
Feltöltés dátuma: 2015.12.31 18:56

A kép előterében az 1931-ben épült Belvárosi Leányiskola (ma általános iskola) tetőrészlete, mögötte pedig az 1977-ben épült telefonközpont homlokzati aluszerkezetének ugyancsak egy részlete látható.

Korszakos minimál...

 
 

Eddig 5 ember értékelte.

Értékeléshez jelentkezz be!

2016.01.07 21:30 Szőnyi István 

Nálam egyértelműen ez a hónap képe. Csak megismételni tudom: úgy tökéletes, ahogy van. Ami a felső rész levágására tett javaslatot illeti, azért nem értek vele egyet, mert a modern és a hagyományos architektúra kontrasztját a kép komplexen ábrázolja: nemcsak a merev geometriai rend és az oldottabb tetőforma viszonyával, illetve színkontrasztjával, hanem mennyiségi kontraszttal is. A modern épületek ugyanis túlzó méreteikkel, léptékükkel is fölébe magasodnak az emberi léptékű épületeknek - a fotó kompozíciója ezt a lépték különbséget pontosan a hozzászólásban levágásra ítélt felső résszel érzékelteti optikailag. Megjegyzem, ha valamilyen külsődleges kényszerűségből - például magazinban való megjelenés - vágni kellene a képből, akkor - botcsinálta képszerkesztőként - a javasoltnál lényegesen többet vágnék. Felül mind a három sávot elhagynám, a bal oldalon egy, a jobb oldalon három osztást vágnék le az aluszerkezetből úgy, hogy a tető átlósan, a kép bal alsó sarkától a jobb felső sarkába fusson. De az már egy egészen más kép lenne. Annál minimálabb minimálra már tényleg nem lehetne redukálni ezt az így is emblematikus fotót.

2016.01.07 17:59 Konti04Értékelés: 4 

Én levágtam voln a felső sort, nekem nagyon nem kell oda! Amúgy nagyon jó meglátás!

2016.01.07 16:14 kloÉrtékelés: 5 

Nagyszerű kép, remek arányok, szerkesztés. Elsőre azt gondoltam, felülről kicsit vágva jobb lenne, de nem. Gratulálok!

2016.01.06 21:45 Szőnyi IstvánÉrtékelés: Hónap képe 

2016.01.01 21:23 Szőnyi IstvánÉrtékelés: 5 

Az értékelés első mondatával teljes mértékben egyetértek. Ami viszont a "valami esetlegességgel" kapcsolatos hiányérzetet illeti, véleményem szerint ebben a vizuális kontextusban bármilyen esetlegesen felbukkanó motívum ezúttal éppenséggel megbontotta volna a minimalista kompozíció egynemű közegét. A kép ugyanis - a hónap témájának megfelelően - két korszak karakteresen eltérő, jellegzetes építészeti részletének kontrasztjára épül, amit bármilyen esetlegesen felbukkanó motívum (felröppenő madár, vagy egyéb formabontó elem) csak megzavart volna. Ez a kompozíció éppen ebben a minden egyéb zavaró elemtől mentes, "letisztult" formájában tökéletes. Egyébként "esetlegesség" is bőven van a képen, csak nem harmadik, a figyelmet a lényegről elterelő motívumként jelenik meg, hanem a geometriai architektúrával kontrasztba állított tetőrészlet mozgalmas faktúráján. Vagyis ott, ahol a megjelenése a legtermészetesebb, és ahol a kompozíció eszmei lényegét formailag is emblematikusan jeleníti meg.

2015.12.31 19:45 SzyaÉrtékelés: 5 

Mintaszerű minimál, gondos szerkesztés, emblematikus, letisztult kép. Mit mondjak még? Talán valami esetleges hiányzik. Egy átröppenő madár, vagy az alu koordinátarendszerben vmi... Dehát ez már nem a fotóson múlik!

a forduló összes képe
fotópályázat