Megújulásunk támogatója:  

Végvári vitézek

Szoborcsoport, Eger
Pályázó: Szőnyi István
Kép dátuma: 2013.04.27 10:16
Feltöltés dátuma: 2015.03.31 00:18

A Végvári vitézek szoborcsoport Kisfaludi Stróbl Zsigmond alkotása, melyet 1968-ban állítottak fel az egri Dobó téren. A mozgalmas kompozíció fotográfiai szempontból komoly kihívást jelent, mert egyrészt több nézetre van komponálva, másrészt a teret övező épületeket egyik nézetétől sem lehet függetleníteni, vagyis igen nehéz magát a szoborcsoportot a zavaró háttérelemektől függetlenül megörökíteni. A képen látható részlet egy lehetséges megoldást mutat erre a problémára.

Végvári vitézek

 
 

Eddig 1 ember értékelte.

Értékeléshez jelentkezz be!

2015.04.08 13:50 Szőnyi István 

Ahogy fent jeleztem, a környező épületektől nem lehet(ett) úgy fotografálni a szoborcsoportot, hogy dinamikus, több nézetre komponált jellege ne vesszen el. Mint szintén jeleztem, kompromisszumos, kényszermegoldásról volt szó, de aki látott már széles vásznú filmet, az nem lepődhet meg egy ilyen merész vágáson, tekintve, hogy az akció lényegét ez a vágás pontosan úgy mutatja meg, mint a szokatlan képarányú, panoráma hatású mozgóképek: mintegy belehelyezi a nézőt az akció sodrába. Van viszont egy új fejlemény, amely okafogyottá teszi ezt a kísérletet: a szoborcsoportot az egri belváros rekonstrukciója során új helyre, a korábbi Szúnyog térre helyezik át, amelyet ezen túl a Végvári vitézek terének fognak nevezni, ami egyben remélhetőleg azt is jelenti, hogy a Dobó térihez képest fotografálhatósági szempontból ideálisabb környezetbe kerül. http://www.tveger.hu/tag/vegvari-vitezek-tere/

2015.04.07 20:09 Konti04Értékelés: 1 

Men tudom mi volt az, amit a fotós el akart tüntetni a vágással, de nem szerencsés ez a megoldás. Nekem nagyon hiányzik az alja!

a forduló összes képe
fotópályázat