Megújulásunk támogatója:  

Rendeltetésszerű használat

Bíróság, Budapest 5
Pályázó: Szőnyi István
Kép dátuma: 2014.10.22 12:59
Feltöltés dátuma: 2014.12.03 20:44

Rendeltetésszerű használat

 
 

Eddig 2 ember értékelte.

Értékeléshez jelentkezz be!

2015.02.10 12:51 Szőnyi István 

"Ember a kövek között" - ez volt a hónap témája. A képen ember is van - nem is egy -, kövek is vannak - nem is egy -, ezért nem igazán értem, hogy tematikailag milyen kifogást lehet emelni a képen bemutatott környezet ellen. Talált, süllyedt: a fotó valóban nem erre a pályázatra készült, hanem a Fókuszban a bíróság című pályázatra - tudtommal nem előírás, hogy a képeknek úgymond erre a pályázatra kellene készülniük. Szerintem tematikailag egyetlen kritériumnak kell megfelelniük: kapcsolódniuk kell a hónap témájához. Ami a nézőponttal kapcsolatos értetlenséget illeti, bizony, ahogy a képen is látható, ez valóban "lopott kép" - egy bírósági épületben ugyan milyen más kép is lehetne? Ha nem akartam megkockáztatni, hogy engem is ott fogjanak, de mégis el szerettem volna készíteni az Országos Bírósági Hivatal kiírása szerinti fotót az "Életképek a bíróságon" kategóriában, bizony nem volt más lehetőségem, mint egy pad fedezékében elrejtett, alacsony állványra helyezett és az eltervezett képkivágásra nagyjából előre beállított géppel várni, hogy a főszereplők besétáljanak a kompozícióban számukra előre kijelölt helyre. Igen, a szó valódi értelmében paparazzi fotó ez, és még arra is kellett ügyelnem, hogy személyiségi jogi okokból hátulról legyenek megörökítve a képen szereplő emberek, hogy nehogy beazonosíthatók legyenek. A kép történetéhez az is hozzátartozik, hogy a lehetséges polgári peres bonyodalmak elkerülése érdekében még a kép beküldése előtt konzultáltam a pályázatot kiíró bírósági illetékesekkel, akik megnyugtattak, hogy ebben a formában nem kell tartanom attól, hogy ezért a képért én is vezetőszárra kerülhetek. Itt jegyzem meg, hogy első igazán komoly díjamat pontosan ebben a témában nyertem a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ megnyitása alkalmából kiírt Capa-projekten. A Hogyan fotózna Robert Capa ma? címmel meghirdetett pályázaton a nemzetközi zsűri az én sorozatomat is beválasztotta az öt díjazott vetített képes pályamű közé. http://kunszt.postr.hu/megnyitott-a-robert-capa-kozpont A fotó egyébként egyike a Fókuszban a bíróságok című fotópályázatra beküldött öt képes sorozatomnak. http://fotopalyazat.birosag.hu/palyazo-neve/szonyi-istvan

2015.01.07 20:36 Konti04Értékelés: 4 

Bár az 5-let kétségtelenül eredeti, mert a képen szereplő egyik ember biztosan eltöltött pár éjszakát a kövek között. Azt is sejtem, hogy ez a fotó eredetileg nem erre a pályázatra készült. Éppen ezért, egy kissé idegen nekem a környezet (még jó). A nézőpont nem értem igazán, ezért egy kicsit "lopott képnek" gondolom. De tematika és a fotó között húzódó humort értékelem.

2014.12.11 23:14 Szőnyi István 

Nem igazán értem, hogy milyen "dinamikája jött volna ki jobban a képnek", ha a szerző hallgatott volna a hozzászóló "szirénhangjára". Először is a kompozíció alacsony horizontja, amely nagyjából a szárnyas ajtó sötét tömör részének felső vonalában húzódik, azt sejteti, hogy a fotós nézőpontja nem egy álló emberé volt, vagyis a kamera nézőpontja a padló közelében, a padok ülőfelületének magasságában lehetett, következésképpen: akkor sem engedelmeskedhetett volna a hozzászóló instrukciójának, ha a jó szándék meg lett volna benne, tekintve, hogy a földön vagy a padon ülve igen nehezen léphetett volna akár jobbra, akár balra. Arról nem is beszélve, hogy ez az "egyet balra lépés" kompozíciós szempontból a szó valódi értelmében "ballépés" lett volna, tekintve, hogy ezáltal az ajtó keretei közé harmonikusan bekomponált két alak is balra tolódott volna: a rabruhás figura látszólagosan beverte volna a könyökét a baloldali ajtófélfába, míg a kísérője zavaróan távol került volna a jobb ajtófélfától, nem is beszélve arról, hogy ezáltal a padló vonalai sem futnának olyan pontosan a kép sarkaiba. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy aki egy fotón a nézőpontot akár csak egy balra tett lépéssel át óhajtja virtuálisan helyezni, az nem vonatkoztathat el a kép többi kompozíciós elemének az optika törvényei szerint szükségképpen bekövetkező átrendeződésétől. Magyarán: a hozzászóló javaslata nemhogy javítana a kép kompozíciójának kiegyensúlyozott harmóniáján, hanem ellenkezőleg, esetlegességével megbontaná azt.

2014.12.05 14:21 kis nevetősÉrtékelés: 3 

Tetszik az alapötlet és hogy ff. Ha egyet balra léptél volna, akkor jobban kijött volna a kép dinamikája.

a forduló összes képe
fotópályázat