Megújulásunk támogatója:  

Aranykapu

Kossuth tér, Budapest
Pályázó: gergely07
Kép dátuma: 2014.07.09 19:35
Feltöltés dátuma: 2014.07.09 22:12

Aranykapu

 
 

Eddig 5 ember értékelte.

Értékeléshez jelentkezz be!

2014.08.08 11:18 gergely07 

Köszönöm szépen a sok értékelést! Még új vagyok itt, nem tudom, hogy mennyire szokás válaszolni az értékelésekre és reagálni a felmerülő kérdésekre. Remélem nem illúzióromboló, ha elárulom, hogy mi sejlik a háttérben, ámbár Szőnyi István már kitalálta a csúcsíves jellegből, hogy a Parlament. A kép egyébként naplementében készült, egy erős telével és teljesen nyitott rekesszel, ami ebben az esetben egy aránylag szűk f/5.6. Ezt csak azért gondolom érdekes adatnak, mert csak így tudtam elérni, hogy a háttér ne legyen teljesen elmosódott – vagyis érvényesüljön a kapu formája –, viszont a nyitott rekesznek hála a fényfoltok ne legyenek szögletesek. Végülis ez az oka, hogy nem makróobjektívet használtam. Mégegyszer szeretném megköszönni a sok hozzászólást, örülök, hogy többeket megmozgatott a kép világa. Továbbá nagyon megtetszett az oldal. Érdekesek a témák és ahogy látom, sok magas színvonalú képet töltenek fel a felhasználók, ami nagyon inspiráló. Várom a következő hónapot, addig is szép fényeket!

2014.08.08 10:15 Szőnyi István 

Bocsánat, hogy még mindig ezen lovagolok, de nem hagy nyugodni az a normatív szempont, kedves Attila, amit ugyan nekem tulajdonítottál, de amelyben szerintem valójában a saját elvárásodat fogalmaztad meg. Egyszerűen nem értem, miért kellene egy fotónak, vagy bármely műalkotásnak "bemutatnia és reprezentálnia" nem csak a Kossuth térbe, hanem bármibe "fektetett milliókat és munkát"? Az autonóm művészet feladata semmilyen körülmények között nem lehet az, hogy reprezentatív módon, pusztán illusztrálja egy adott projektbe "fektetett milliókat és munkát". Ez egy másik műfaj és szakma feladata. Hogy csak egy konkrét példát mondjak: Piusz emblematikus fotója sem azért nyert az említett pályázaton, mert reprezentatív módon mutatta be "a Kossuth térbe fektetett milliókat és munkát", hanem azért, mert nagyon jó fotó. (Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy jómagam még a zsűri döntésének ismerete nélkül, ország-világ előtt előre megjósoltam, hogy ez lesz a nyertes kép. Ebből is látszik, hogy néha vak tyúk is talál szemet).

2014.08.08 08:28 Szőnyi István 

Egy pillanatig sem állítottam, kedves Attila, hogy "ez a fotó tökéletesen bemutatja és reprezentálja a Kossuth térbe fektetett milliókat és munkát." Éppen ellenkezőleg, éppen azt az erényét hangsúlyoztam a szerzőnek - és ezt továbbra is fenntartom -, hogy egy ilyen egyáltalán nem kézenfekvő témát volt képes meglátni és fénymisztikai látomássá transzponálni egy olyan helyszínen, amelyen a Friss szemmel pályázat tanúsága szerint a fotósok többsége - tisztelet a kivételnek - képtelen volt elszakadni az adott látványtól és a konvencionális megközelítéstől. Ez éppenséggel gyökeres ellentéte annak, mint ahogyan interpretáltad a szavaimat. Az pedig, hogy "ez a kép bárhol készülhetett volna", egy kép esztétikai minősége szempontjából tökéletesen irreleváns szempont. Arról nem is beszélve, hogy az állításba foglalt normatív követelményt is túlzónak tartom. Az az állítás pedig, hogy "nagy képzelőerő kell ahhoz, hogy felfedezzük az épített örökséget", az én szememben egy fotó, egy műalkotás legnagyobb erénye: hát mi más funkciója van és lehet a művészetnek, ha nem az, hogy a képzelőerőnket erőfeszítésre késztesse? Pontosan ebből a szempontból állítottam minden fotós elé példaképnek ezt a fotót: azon a helyszínen, ahol mindenki más szokványos, földhözragadt képet fotografált, harmadolóval, vagy anélkül, esetleg erőltetett, mesterkélt, formális, görcsösen eredetiségre törekvő, ám mégis többnyire a jól bevált fotográfiai sémákat és konvencionális sablonokat alkalmazó képekkel szemben egy ilyen eredeti és a képzeletet megmozgató fotográfiát volt képes alkotni. Egyébként, a képen én egy kapubejárót vélek felfedezni, mely az alig kivehető csúcsíves jelleg miatt a Parlamenthez tartozhat.

2014.08.07 22:56 Konti04Értékelés: 4 

Egyet tisztázzunk, ez remek fotó. Viszont ez a kép a bárhol készülhetett volna. Nem értek egyet Istvánnal, abban, hogy ez a fotó tökéletesen bemutatja és reprezentálja a Kossuth térbe fektetett milliókat és munkát.

2014.08.07 20:45 piuszÉrtékelés: 5 

Remek kép!

2014.08.07 16:49 csavargóÉrtékelés: 4 

Szép fotó, sőt kiváló, de nagy képzelőerő kell ahhoz, hogy felfedezzük az épített örökséget és a különleges időjárási viszonyokat.

2014.08.07 08:58 kloÉrtékelés: 5 

Végülis nemigen tudom eldönteni, mit látok a képen, de ez semmit sem von le az értékéből, sőt. Az előttem szólóval egyetértek, tetszik!

2014.08.03 12:58 Szőnyi IstvánÉrtékelés: 5 

Sejtelmes, már-már misztikus hangulatot árasztó fotó, melynek titokzatosságát a mélységélesség tudatos használata teremti meg. Nem vagyok jártas a makrófotózásban, de még azt is el tudom képzelni, hogy ez a kép makróállásban, vagy makróobjektívvel készült. Akárhogyan is, remek kompozíció, tökéletesen kivitelezett, a szó valódi értelmében vett emblematikus fotográfia. A magam részéről talán eggyel szűkebb rekeszértéket használtam volna, hogy a háttér "aranykapu" motívuma egy árnyalattal kevésbé legyen elmosódott, de nem biztos, hogy igazam lenne. Lehet, hogy pont az az optikai varázs törne meg, ami a kép legfőbb erénye, amit a színdinamikai komplementer kontraszt csak tovább erősít. Ez az esztétikusan elvont, a fotográfiai absztrakciót nem öncélúan, hanem tudatosan a kép kifejező erejének növelése érdekében használó fotó a szokványos látásmódról tanúskodó képek között a szó valódi és átvitt értelmében egyaránt az egyik legüdítőbb színfolt - nemcsak ebben a hónapban. A cím is találó. Van még egy erénye a képnek, amit nem tudok eléggé hangsúlyozni. Aki a megújított Kossuth téren járva egy ilyen nem igazán kézenfekvő témát képes nemcsak meglátni, hanem ilyen fénymisztikai látomást formálni belőle, azelőtt le a kalappal. Ha ezt a fotót az alkotó beküldte volna a Friss szemmel a megújult műemlékekről című nagyszabású fotópályázatra, http://www.frissszemmel.hu/ akkor ma ott lenne a Vigadóban kiállított képek között. Mégpedig előkelő helyen. Gratulálok az alkotónak.

a forduló összes képe
fotópályázat