Megújulásunk támogatója:  

Szalafői reggel.

Ref.templom., Szalafő
Pályázó: csavargó
Kép dátuma: 2011.08.16 06:43
Feltöltés dátuma: 2014.07.09 14:14

Szalafői reggel.

 
 

Eddig 5 ember értékelte.

Értékeléshez jelentkezz be!

2014.08.08 07:55 Szőnyi István 

Én viszont kimondottan értékelem, ha valaki nem ragaszkodik mereven a harmadolás "szabályához", amit a magam részéről legfeljebb formális szerkesztési szamárvezetőnek tartok, és amit csak azért szoktak javasolni, mert sokkal egyszerűbb séma, mint az olyan sokkal kifinomultabb, a kép belső arányait a kép kereteinek arányához viszonyító aranymetszés. Ez a kép valóban - és szerintem szerencsére - nem a harmadolás "szabálya" szerint van szerkesztve, hanem sokkal közelebb áll a képkomponálás több ezer éve alkalmazott, egyébként a természetben is fellelhető (lásd fraktálok, emberi test, stb.) harmonikus arányrendszeréhez, az aranymetszéshez, amely már a nevében is egyértelműen arra utal, hogy az ókor óta ezt tartják az egyik legharmonikusabb arányrendszernek. Ami egyáltalán nem véletlen, mert matematikailag, geometriailag lényegesen komplexebb arányrendszer, mint az egyszerű harmadolás. Egyébként kinek a pap, kinek a papné - és távol áll tőlem, hogy normatív szabályként hivatkozzak bármilyen arányrendszerre is, még akkor is, ha mondjuk Leonardo da Vinci is az aranymetszést tartotta a legharmonikusabb arányrendszernek. A mondandóm lényege, hogy a képek komponálásakor sem érdemes mereven ragaszkodni mondjuk az ún. harmadolási "szabályhoz", mások képeinek értékelésekor pedig különösen nem, mert könnyen lehet - és a szóban forgó kép esetében szerintem erről van szó -, hogy az alkotó egy sokkal kifinomultabb arányrendszer szerint komponálta meg a képét. Egyébként minden formális szerkesztési szamárvezetőnél, harmadolási "szabálynál" is fontosabb a szerző szándéka. Arról nem is beszélve, hogy a konvencionális "szabályok" a művészi képalkotásban éppen azért vannak, hogy legyen mit áthágni. Kicsit hosszú lére eresztettem, de már nagyon régen el akartam ezt mondani.

2014.08.07 22:50 Konti04Értékelés: 5 

Én is egy kicsit jobban a harmadolóba szerkesztettem volna, de így is nagyon jó fotó.

2014.08.07 20:44 piuszÉrtékelés: 4 

Előttem mindent leírtak. Nekem a jobboldal picit sok, ezzel együtt a hónap egyik legjobb képe.

2014.08.07 08:34 kloÉrtékelés: 5 

Nagyon szép ellenfény, jó szerkesztés és hangulat.

2014.07.31 23:43 SzyaÉrtékelés: 5 

Varázslatos kép, sejtésem van a szerzőről. Egyetértek az előttem szólóval. Sokszor a ködbe vesző valóság többet mond mint egy korrekt, tűéles fotó. Elvégre: tükör által homályosan...

2014.07.31 18:59 Szőnyi IstvánÉrtékelés: 5 

A kiírásnak minden szempontból megfelelő hangulatos fotó, amely ügyesen használja ki a köd megszépítő (szinte misztikus) hatását, hiszen fokozottan növeli a levegőperspektívát, ezáltal az egyre halványabb tónusú térrétegek érzékeltetik ugyan a mélységet, ugyanakkor mégis megmarad a kép síkszerű jellege. A távol-keleti festészetre emlékeztető kompozícióhoz csak gratulálni tudok.

a forduló összes képe
fotópályázat