Megújulásunk támogatója:  

Az emlékezés kavicsai

Izraelita temető, Budapest
Pályázó: piusz
Kép dátuma: 2014.05.18 10:34
Feltöltés dátuma: 2014.05.31 16:29

Szecessziós stílusú síremlék (részlet). Schmidl Sándor és családja számára tervezte Lechner Ödön és Lajta Béla, 1903-ban. A bejárat előtt virágok helyett - zsidó szokás szerint - kavicsokat helyeztek el.

Az emlékezés kavicsai

 
 

Eddig 3 ember értékelte.

Értékeléshez jelentkezz be!

2014.06.07 20:23 SzyaÉrtékelés: 5 

Utoljára lett feltöltve, nekem mégis ez az első! A fotográfia a pillanat, az esetleges, a rejtélyes, a megrendezhetetlen nyakoncsípése. Ez itt sikerült. A kő örök (marad), életünk meg olyan törékeny mint e parányi falevél, mely mielőtt a földre hull, még kap egy "jutalomjátékot". Fennakadva a pókhálón. A fotográfus ezt megörökítette. (Érdekes az örök, örökség, megörökít összefüggése...) A síremlék meg természetesen gyönyörű, de e részlet kiemelése sokat tett hozzá a képhez.

2014.06.03 11:16 Szőnyi IstvánÉrtékelés: 5 

Erre a képre is ötöst adok - a látásmód és kompozíció formai tökéletessége ismerős a mesterkézre utal. Megkockáztatom, hogy ebben a hónapban ez az egyik kép, amely a havi tematikának nemcsak formailag, hanem lélekben is leginkább megfelel. A fotós szemét dicséri, hogy az adott síremléknek éppen ezt a pókhálós szögletét választotta képe témájául. De nem elégedett meg ennyivel: tudatosan erősítette fel a helyszínen adott látványban rejlő színkontrasztot a ciánkék épületrészlet és a barnássárga kavics és falevél között. Számomra a pókhálóba akadt falevél nélkül nem lenne ilyen gazdag asszociációs sugallata ennek a fotónak. Így azonban, különösen a nagy kaviccsal való felelgetős elhelyezkedésük révén a csendéleti elemek olyan harmonikus elrendezésben jelennek meg a képen, hogy a véletlennek is művészi érzéket kell tulajdonítanunk.

2014.06.01 22:01 kloÉrtékelés: 5 

Nagyon szép, lírai kompozíció, jó szerkesztés, a pókhálón felakadt falevél ügyesen bontja az ember alkotta környezet szabályosságát. Nagyon tetszik.

a forduló összes képe
fotópályázat