Megújulásunk támogatója:  

Romokban

58-as villamos végállomása, Budapest-Zugliget
Pályázó: piusz
Kép dátuma: 2014.03.11 10:35
Feltöltés dátuma: 2014.03.31 19:20

A Széll Kálmán tér és Zugliget között - elődeivel együtt 1868-tól 1977-ig - közlekedett 58-as villamos végállomása, amely az eltelt évtizedek alatt teljesen lepusztult, mára hajléktalanok menedékhelye és egy bűzös szeméttároló lett belőle.

Romokban

 
 

Eddig 4 ember értékelte.

Értékeléshez jelentkezz be!

2014.04.07 19:45 Konti04Értékelés: 4 

Erről az oldalról nézve és ebben a szikrázó napfényben a pusztulás "nem is annyira" szembeötlő, a nemrégiben befalazott ablakaival és színes falfestményeivel pompázó épületen. Olyan mintha egy egy hajszálnyit tartaná még magát az épület. Ami jobban megmutatja a pusztulást, a környezet és a fotelban ülő ember a kutyával.

2014.04.07 10:29 kloÉrtékelés: 5 

Előttem mindent leírtak. Remek fotó, izgalmas részletekkel, dinamikával.

2014.04.05 12:23 Szőnyi István 

És még egy fontos dolog, amit a kép érdemeként nyomatékkal szeretnék hangsúlyozni. A "hamis téma" korábban általam többször emlegetett problematikáját szerintem ez a fotó száz szónál is szemléletesebben világítja meg, mert ezúttal kétség nem férhet hozzá, hogy a fotelben üldögélő hajléktalan nemcsak a képbe életet vivő formai motívumként, vagyis "hamis témaként" került a képbe, hanem a fotó lényegi üzenetét megtestesítő valódi témaként. E kép kapcsán mindenki világosan érzékelheti a fotográfiában gyakran használt "hamis téma" és a valódi téma közötti eszmei különbséget.

2014.04.05 12:08 Szőnyi István 

Ami az épület további sorsát illeti, talán nem teljesen reménytelen a helyzet, hiszen 2012. márciusában a tulajdonos Hegyvidéki Önkormányzat "úgy döntött, felújítási kötelezettséggel, nyilvános pályázaton értékesíti a műemlék épületet. Az értékesítés feltételeit április 19-én módosította a képviselő-testület. Ennek értelmében az új tulajdonos öt éven belül köteles az épület homlokzatát szakszerűen felújítani. A műemlékben nem lehet magánlakást kialakítani, kizárólag vendéglátó, szolgáltató vagy igazgatási funkcióra hasznosítható. A műemléki előírások miatt az épületet kizárólag a terepszint alatt lehet bővíteni. Az önkormányzat öt évre szóló visszavásárlási jogot jegyeztet be az épületre, amennyiben az eladási feltételek nem teljesülnének." http://hetivalasz.hu/pest_budai_latkep/lovasuti-emlek-49353/

2014.04.05 11:47 Szőnyi IstvánÉrtékelés: 5 

Egyetértek. A fotós érdeme, hogy az adott látványból kihozta a maximumot. Sőt, mint az alábbiakból remélem, kiderül, még ennél is többet ért el. A hibátlan, tudatosan megszerkesztett kompozíció, amely az átlós perspektívában elhelyezett domináns, romjaiban is impozáns épület mellett a kép jobb alsó sarkában alig észrevehető zsánerjelenet nélkül valóban csak "elrettentő dokumentarista kép" lenne - így viszont valódi műalkotás lett belőle: olyan életkép, amely egyetlen emblematikus pillanatba sűrítve meséli el az épület - és egyáltalán mellesleg jelenlegi "háziurának" szomorú történetét. A kompozíció művészi hatásának másik titka a viszonylag alacsony napállásnak köszönhető meleg fények, a hangsúlyos képátlót metsző árnyékok ritmusa, amelyek mint szemet vezető vonalak szervesen összekapcsolják a zsánerjelenet fotelban ülő "házigazdáját" az általa birtokolt épülettel. Ezt a szerves hatást erősíti a kép színdinamikai "harmóniája"is: a kép motívumainak azonos és rokon színei úgy felelgetnek egymásra, mintha egy megrendezett felvételt látnánk. A téglafal, illetve a graffiti téglavörös és vöröses sárgás színei ismétlődnek meg a fotel, a kutya szőrének és a hajléktalan arcának meleg tónusaiban, miközben a színdinamikai egyensúlyról a falfirka és az ég rokon kékes tónusai gondoskodnak. A kép címe lehetne frappánsabb: olyan, amely a fotónak ezt a belső formai és eszmei gazdagságát méltóképpen kifejezné. Akár ironikus formában is: "Az én házam, az én váram". "Párhuzamos életrajzok". Nálam a hónap egyik emblematikus képe.

2014.03.31 20:47 SzyaÉrtékelés: 4 

Elrettentő dokumentarista kép. Alig vettem észre az embert a fotelban. Remélem nem ez lesz az utolsó expozíció az egyébként szép épületről.

a forduló összes képe
fotópályázat