Megújulásunk támogatója:  

Megújul

Lakóház, Vízakna
Pályázó: piusz
Kép dátuma: 2010.08.14 10:49
Feltöltés dátuma: 2014.03.15 18:38

Felújítás előtt (alatt) egy öreg parasztház, Vízakna főutcáján.

Megújul

 
 

Eddig 2 ember értékelte.

Értékeléshez jelentkezz be!

2014.03.20 22:19 kloÉrtékelés: 3 

Vegyesek az érzéseim a képpel kapcsolathan. Én a pusztulást bemutató tematika szellemében egy bontási, építési területen nem igénylem a rend látszatát. Vélhetően iitt sem voltak meg a feltételei a szerencsésebb komponálásnak. A fények azonban kicsit semmilyenek, klasszikus nyár végi, erős sugárzás. Azonban Vízakna messze van, aki utazó fotós, pontosan tudja, hogy legtöbbször nincs idő kivárni az ideális fényeket. Ezek ismeretében a képet egy dokumentalista felvételnek tartom, amelynek fő célja egy adott állapot bemutatása. Mégha nem is ideális alkotás, a pályázatban mindenképp helye van.

2014.03.17 18:08 piusz 

A világért sem megvédeni akarom ezt a képet, még inkább nem megmagyarázni, hogy miért is jó (?). Ez nem az én feladatom. Mindössze azt szeretném megosztani veletek, hogy mi motivált éppen ennek a fotónak a kiválasztásában, ami - a szempontjaim mások által történő tiszteletben tartása mellett is - lehetett egy nagyon-nagyon rossz döntés. Még akkor is, ha itt egy szubjektív műfajról van szó. Tehát: 1. nagyon fontosnak tartom, hogy "rend" legyen a képeimen...ez valószínűleg nem újdonság azok számára, akik ismerik eddigi fotós tevékenységemet 2. ezen a képen viszont nincs rend, "zavaros"..."olyan, mint általában egy építkezési felvonulási terület" 3. a célom az volt, hogy bemutassam a felújítás folyamatának egy adott pillanatát, középpontba helyezve magát a megújulás tárgyát képező épületet, jelzésszerűen érzékeltetve a körülötte ilyenkor uralkodó szokásos (?) rendetlenséget, és persze azt, hogy ez nem "Az utolsó expó" erről a házról 4. valószínűleg az én hibám, de nem érzem, hogy miért nem lehetett volna úgy vágni, ahogy vágtam akkor, amikor ott minden egymás "hegyén-hátán" volt...talán egy panorámaképbe belefért volna a környezet "sérülésmentes" (?) vágása, akkor viszont a ház, mint főmotívum szorult volna háttérbe 5. csak mintegy zárójelben; valahol is örül az ember lelke, ha bárhol, így például Erdélyben (jelen esetben Vízaknán) járva, meglévő építészeti értékek megmentését látja, tapasztalja Köszönöm az értékelést és természetesen várom mások véleményét is, legyen az bármilyen előjelű (+), vagy (-)... :-)

2014.03.15 23:39 Szőnyi IstvánÉrtékelés: 1 

Ezen a fotón semmiféle olyan tudatos komponálási erényt nem tudok felfedezni, amitől a szó fotópályázati értelmében képnek minősíthetném, hacsak azt nem, hogy éppen olyan zavaros, mint általában egy építkezési felvonulási terület. lehet, hogy paradoxnak tűnik a követelmény, de egy építkezési terület rendetlenségét is csak valamilyen képi renddel lehet képpé formálni. Ezt a képi rendet teszik lehetetlenné a képből kivezető félbevágott motívumok, amelyek csak a képkivágás esetlegességének benyomását erősítik ahelyett, hogy a kép szerkezeti felépítését szolgálnák. Különösen a fotó alsó és két oldalsó szélén zavaró ez a dekomponáltság: semmilyen kompozíciós okát nem tudom felfedezni, hogy miért ott és úgy van elvágva a kép.

a forduló összes képe
fotópályázat