Megújulásunk támogatója:  

Nincs tovább!

Irodaház, Budapest
Pályázó: piusz
Kép dátuma: 2013.11.29 11:04
Feltöltés dátuma: 2014.03.15 18:17

A Dózsa György út és a Kassák L. u. sarkán, az 1970-es években épült irodaház végnapjai...

Nincs tovább!

 
 

Eddig 4 ember értékelte.

Értékeléshez jelentkezz be!

2014.04.07 15:30 LaPanteraRosaÉrtékelés: 5 

Bár sokkal jobban elszomorodik a szívem, ha egy igazi műemléket látok pusztulni, még egy ilyen irodaház drámai helyzetétől is megérintődhet az ember. Olyan a dinamikája, mintha éppen most dőlne össze.

2014.03.26 10:34 Szőnyi IstvánÉrtékelés: 4 

Egyetértve az előttem szólókkal azt állítom, hogy ez a fotó az adott témából kihozta a maximumot. Különösen azt értékelem, ahogyan a szerző megragadta ennek az egyébként igénytelen, tizenkettő egy tucat vasbeton épületnek a "végvonaglását", szintre antropomorf haláltusáját. Sosem hittem volna, hogy valaha empátiát fogok érezni egy ilyen jellegtelen épület iránt, és íme, ez a fotó képes kiváltani belőlem még ilyen érzéseket is. És mindezt ilyen kevés, szinte minimalista eszközzel: egy jó nézőponttal és egy precíz, hatásos kompozícióval. És ezért a szerzőnek (ezúttal) nem kellett Vízaknáig elzarándokolnia, hogy olyan képet komponáljon, amilyet megszoktunk tőle. Nem tudhatom, hogy mennyire volt tudatos a napszak kiválasztása, de a kép kifejező erejének, drámaiságának szerintem kimondottan jót tett ez a majdnem ellenfényes megvilágítás, vagyis az, hogy az épület néző felőli frontja (elvileg nem ideális módon) árnyékban van. Ebben az esetben éppen ez a körülmény teszi lehetővé a gazdagabb vizuális hatást: az árnyékban lévő front ablakain is átlátunk az ég kék háttere előtt vonagló vasbeton elemek megvilágított és sziluettszerű motívumaira. Ha ez az oldal lenne megvilágítva, pont az a drámai plasztikusság nem érvényesülne, amely a kép hatásának egyik legfontosabb összetevője. A cím is tetszik: a "Nincs tovább!" ugyanis mindkét (térbeli és időbeli) értelemben pontosan fejezi ki a "képi történés" lényegét. A maga nemében akár a hónap képe is lehetne, de ezt a kitüntető címet a magam részéről a "Pusztuló emlékeket" bemutató hónapban olyan fotó(k)nak ítélném oda, amelyeknek a tárgya az épített örökség része, vagyis önmagában is értéket képvisel, és amelyeknek pusztulása valódi kulturális veszteség. Elismerem, ez eszmei és normatív szempont, de ebben az esetben ragaszkodnék a kiírásnak ehhez az aspektusához.

2014.03.20 22:22 kloÉrtékelés: 5 

Jól szerkesztett, erős alkotás, drámai a vasbeton elemek tekergőző maradványa. Hogy a hónap képe e, nem tudom, mindenesetre jó fotó.

2014.03.20 19:13 Konti04Értékelés: 4 

Ez a kép nagyon is eleme az e havi tematikának. Igaz az épület nem sok műemléki értékkel bír, valószínűleg ezért is bontják, de a vasbeton elemek hálója, korunk jelképe.

a forduló összes képe
fotópályázat