Olympia Étterem és Cukrászda

azonosító11961
törzsszám11231
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaKözépület
eredeti főtípuskereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
eredeti típusétterem
jelenlegi kategóriaKözépület
jelenlegi főtípuskereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
jelenlegi típusáruház
megyeBaranya
helységPécs
címEsztergár Lajos u. 10.
helyrajzi szám609
település KSH kódja19415
földhivatalPécs Körzeti Földhivatal
állapotPusztuló
rövid leírásGádoros Lajos építész által tervezet, 1958-60 között épült, szocreál elemekkel díszített modern stílusú étterem és cukrászda.
külső leírásAz épület déli (fő) homlokzata négy részre osztható: a nyugati sarkon tömör, terméskővel falazott struktúra (jelenleg söröző), mely előtt kör alaprajzú, különálló "táncpavilon" áll, csúcsban végződő, nyitott tetőszerkezettel (eredetileg drótüveg fedéssel). Mellette kissé előreugró, hosszan elnyúló, üvegfal jellegű, ívelt homlokzatú vasbeton szerkezetű rész következik (eredetileg éttermi rész, jelenleg szövetbolt üzemel itt). Az ezt követő, kissé visszasüllyedő rövid bejárati szakasz szintén falazott oldalán - nyílván némileg későbbi - feliratok olvashatók (Olympia üzletház és ABC, Üzletsor, Bútor Stúdió). Az első résztől egészen idáig a homlokzatok előtt hosszan elnyúló terasz kapott helyett. A bejárattal szemben lépcső, melynek nyugati szélén, posztamensen fekvő női aktfigura látható, Borsos Miklós alkotása. A főhomlokzat keleti végén található nagy, bordázott, bádogozott felületet 3 db mitológiai jelenetet ábrázoló dombormű díszít.
A keleti (Türr István utcára néző) homlokzat bal oldalán a fent említett bádogozott rész főhomlokzata található, melynek kialakítása szintén vasbeton szerkezetű (eredetileg itt volt a cukrászda, mely jelenleg testépítő szalonnak ad helyet), előtte betonozott terasz. Az üvegfal felület két függőleges pillérrel és egy vízszintes elemmel tagolt, a tetőrész kissé előrenyúlik. Mellette, alacsonyabban fekvő, falazott rész található.
Ez a rész folytatódik az épület hátsó, északi ívelt homlokzatán, melynek felső résztét téglalap alakú, díszítetlen ablakok tagolják, ugyan olyanok, mint az ezt követő tetőablakok. Kétoldalt 1-1 gazdasági bejárat is helyet kapott (a keleti fölött "II. bejárat" felirat olvasható). Az épület nyugati oldalhomlokzata szintén falazott, két bejárattal, két nagyméretű ablakkal és 3 körablakkal (ez már a sörözőhöz tartozik).
állapot leírásaAz épület műszaki állapota közepes. A bérleményeken kívüli részek elhagyatottak, falaik helyenként átázottak.
ugyanaz, mintOlympia étterem és Cukrászda (2009.06.21 10:56 rotty)
 szerkesztés

Állapotjelentések

2009.04.19 14:41 rotty - állapot: 4 - koordináta: N 46° 3,827' E 18° 11,508' - pont: 2
Napbanéző
Napbanéző


Északi homlokzat
Északi homlokzat
keleti szárny (konditerem)
keleti szárny (konditerem)
Jellegzetes bejárat
Jellegzetes bejárat

Az egykori étterem most funkció nélküli, a működő vállalkozások a keleti részben vannak. A nyugati traktusban, belső átalakítások zajlanak, valamilyen üzlet vagy söröző nyílik a közeljövőben. Sok helyen vizesedés-nyomok vannak, a terasz kőfala pusztuló állapotban.
Nagyon szeretem Uránvárost, minden családi szál ideköt egészen a nagyszülőkig. Az immáron 53 éves városrész építése téglaházakkal indult, és panelekkel végződött. Igazán emberivé teszi a betont a sok helyen díszítésként használt kőburkolat. A városrendező Dénesi Ödön és a korszak számos Ybl-díjas építésze máig egyedülálló lakónegyedet alkotott. Mára a fák is "négyemeletesek" lettek, rengeteg a zöld, madárcsicsergésre ébredhetnek itt a panellakók is. Hiszem és remélem, hogy idővel ez a városrész olyan építészeti értéket fog jelenteni, és hasonló fogalommá válik, mint például amit - persze egy másik kor építészetében- a kispesti Wekerle-telep jelent.

2009.02.03 16:59 szeder - állapot: 4 - koordináta: N 46° 3,833' E 18° 11,477' - pont: 5


Változatlan állapotban.

2008.10.11 16:09 szeder - állapot: 4 - koordináta: N 46° 3,827' E 18° 11,521' - pont: 5Az 1958-as brüsszeli világkiállítás magyar pavilonjának pontos mása. Egyes részei jó állapotúak, mások kevésbé. A Sújtólég Söröző már nem működik, helyette étterem-pizzéria nyílt. A kiülő-rész régóta kihasználatlan.

2008.07.13 16:09 Fairy - állapot: 4 - koordináta: N 46° 3,825' E 18° 11,507' - pont: 5

A jelentést a felhasználó kérésére töröltük.