Kiállítás tisztázza a megbélyegzett palotát

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110528nyirbator/ciml.jpgA nyírbátori várkastélyban nyílt kőtár-kiállítással azt is igyekeznek bebizonyítani, hogy korántsem feltételezések alapján állították helyre az épületet.

2011.05.30

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110528nyirbator/001.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110528nyirbator/002.jpgA nyírbátori Báthory várkastélyt a legfélrevezetőbb helyreállításért és a hasznosításért a bíráló bizottság Citrom-díjban részesíti” - így kezdődött az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának értékelése 2007-ben. Az egykori vár palotaépületének rekonstrukciója ugyancsak megosztotta a hivatásos műemlékvédőket, s a stigmát – bár a szaklapokban pro- és kontra felsorakoztattak érveket a rekonstrukció pártolói és ellenzői, ám az álláspontok nem közeledtek, sőt részben elvi irányba csúszott el a vita – a mai napig viseli.

A most összeállított kőtár azokat a bizonyítékokat mutatja be, amelyek igazolják, hogy a tervező Szekér György a feltárt leletanyag alapján, hitelesen dolgozott. Természetesen csak töredékes kőemlékekről van szó, azonban ezek összefüggéseikben, esetenként analógiákat keresve már elegendőek voltak a rekonstrukcióhoz” - mondta a műemlékem.hu-nak Buzás Gergely, a kőtár kiállítás tervezője. Hozzátette: a kőtár kialakításának igénye már a palota 2006-os helyreállításakor megfogalmazódott. Már csak azért is, mert nem váltak ismertté a kutatás eredményei, vagyis mind a szakma, mind a nagyközönség csupán a végeredményt láthatta. „Szerencsésebb lett volna előbb ismertetni az eredményeket, s csak utána megvalósítani a rekonstrukciót” - tette hozzá Buzás Gergely.

Bár Nyírbátor már az első, 13. század végi okleveles említése óta a Gutkeled-, majd annak egyik ágának, a Báthori-családnak a birtoka volt, igazi felvirágzása Báthori István erdélyi vajda korszakában következett el.

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110528nyirbator/004.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110528nyirbator/005.jpgUgyan a vajda korábban is az ország egyik jelentős nagyura volt, karrierje a győztes kenyérmezei csatával teljesedett be 1479-ben. Mátyás király hálás volt a magyar sereg két vezetőjének, Kinizsinek és Báthorinak, hiszen sok vád érte azért, hogy a török ellen nem kellő eréllyel lép fel, ráadásul az ütközet után megszerzett zsákmány is tetemes lehetett. A vajda ebből Nyírbátorban elkezdte a kastély kiépítését. A már nem látható, korábbi udvarházra merőlegesen, attól északkeletre felépítette a rekonstruált palota elődjét, amely még ugyan gótikus stílusú volt, ám tömegében már a ma látható palotát idézte (a mostani kőtárnak helyet adó pincét is ekkor építették). Báthori István másik nagy építkezése a településen a ferences – a mai minorita (a ferences rendből levált ág) templomának és kolostorának alapítása volt: a templomot ugyanis temetkezési helyének szánta.

Korábban azt gondolták, hogy a település plébániatemplomát, az akkori Szent György, mai nevén református templomot is Báthori István építtette fel mai formájában, azonban ez az elmélet már megdőlt és bizonyosnak tekinthető, hogy a későbbi református templom nagy kiépítése nem hozzá, hanem unokaöccséhez, Báthori Andráshoz köthető. András, aki maga is a korabeli politikai élet egyik meghatározó tagja volt, az 1520-as években átépíttette a templomot és a családi rezidenciát is. A rekonstruált palotaszárnyat ekkor építették át reneszánsz stílusban, s építettek délebbre, vele párhuzamosan egy másik loggiás, reneszánsz szárnyat is. Ennek maradványai részben az 1950-es években épített iskola épülete alatt, részben az udvarán vannak” - tette hozzá Buzás Gergely.

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110528nyirbator/006.jpgEzzel kiépült a kastély épületegyüttese, azonban véderőműveket valószínűleg csak néhány évvel később kapott, amikor már nem csupán az fenyegette a várost, hogy Ferdinánd király és Szapolyai János Magyarországa között, az ütközőzónában volt, de állandósult a török veszély is. Palánkfallal vették körül az épületegyüttest, a sarkokra pedig kerek bástyákat ültettek.

Mindez azonban kevésnek bizonyult a palota fennmaradásához. Már az 1580-as évektől több támadás is érte Nyírbátort – lehet, hogy a déli, nagyobb szárny már ekkor elpusztult. Az északi épületben még a 17. században is laktak, a 18-ban azonban lebontották az emeleti részét és magtárrá alakították át. Pincéjében még a huszadik század közepén is szeszfőzde működött.

A közelmúltban nem csak az egykori várpalota született újjá Nyírbátorban. A Hit és Egészség című, Máriapócsot is érintő, 3,5 milliárd forint összértékű vallási és turisztikai uniós program részeként felújították a minorita és a református templomot, az előbbit május 14-én szentelték fel. A református templom átadására május 29-én került sor. Ebbe liftet is szereltek, amelynek segítségével megközelíthetővé válik az érdeklődők számára a templom késő középkori tetőszerkezete. A két templomot és a várpalotát pedig az újonnan kiépített várostörténeti sétánnyal kötötték össze.


Nyírbátor műemlékei a műemlékem.hu adatbázisában

 


VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Tűzoltásra kap pénzt Baláca

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170817balacafelujit/ciml.jpgÁllami gyorssegéllyel állítják meg a római villagazdaság hanyatlását, mielőtt egyes részeit le kellett volna zárni a látogatók elől.

» tovább

Megtalálták a császár halálának tanúját

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170809komaromvalentinianus/ciml.jpgOlyan épületmaradványt tártak fel Brigetioban, amely alig néhány évvel I. Valentinianus császár tragikus halála előtt épült.

» tovább

Így találd meg Rómát Budapesten!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170808romafotohelyszinek/ciml.jpgFélidőben jár az Aquincumi Múzeum fotópályázata. De vajon hogyan lehet a fotósnak minél nagyobb esélye, hogy az alkotását kiválasszák a kiállításra?

» tovább

Bejelentkezik Füzér az újabb Citrom Díjra

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170806fuzerivar/ciml.jpgFolytatódik a helyreállítás, előbb azonban régészeti feltárásra kerül sor a vár legígéretesebb pontján. Hogy volt-e öregtorony, most kiderül.

» tovább

Őskőkori vadászok Feldebrőn

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170730feldebrooskor/ciml.jpgKét gyapjas mamut maradványaival kezdődött 2012-ben Feldebrő –Bakoldal lelőhely kutatása, amely hamarosan Európa akár egyik legígéretesebb paleolitikus lelőhelyévé válhat.

» tovább