Bogár-tanya

Agrár műemlék
mezőgazdasági feldolgozás
borászat
présház
Szekszárd Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Deszkakerítésű telken két szabadon álló, az utcára merőleges, téglalap alaprajzú, földszintes, náddal fedett nyeregtetős épület, oromzatos homlokzattal. Az 52. szám alatti, utcavonalon álló volt a lakóház, a tőle D-re álló, 54. szám alatti, az utcavonaltól beljebb álló pedig a présház. Mindkettőben szőlőműveléssel kapcsolatos tárgyak kiállítása. Népi műemlék. Másolata a Szentendrei Szabadtéri Múzeumban, 2005-ben felépítve.
:
Az 52. számú hosszú népi ház főhomlokzata az utca vonalába simul.
Vakolt falát egy, a középtengelytől kissé balra elcsúsztatott, egyenes záródású, fa spalettával fedett ablak töri át.
A nádfedeles nyeregtető alatti oromrészen két kisméretű, szögletes padlásablak helyezkedik el. A fal szélein és az ablakok körül fehér keretező sáv húzódik. Az udvari homlokzatok fehérre meszeltek. A tető hátsó, lenyúló része fészerként szolgál.
Az 54. számú épület az utcavonaltól kissé beljebb helyezkedik el.
Főhomlokzatának kialakítása szinte teljesen azonos a másik házéval, attól csupán díszesebb, szögletesen megtört záródású ablakkeretében tér el, melyet csúcsos záródású, fehér vakolatkeretezés hangsúlyoz.
A házat nádfedeles nyeregtető koronázza, kéménye nincs. Ez volt a présház, az előzőekben leírt épület pedig a lakóház.

2009.08.26 17:34 QnJ állapot: 5 - pont: 2

jó állapotú épületegyüttes, csupán a keleti oldalon szorul a nádfedés javításra, mert egy pele család költözött be, és meggyengítették a nádfedést

harangláb (0.511 km)
posztamens (1.911 km)