Kamarás-ház

Szekszárd Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Kadarka u. és a Nefelejcs köz sarkán, részben terméskő fallal kerített telken szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes, kontyolt nyeregtetős lakóház. A Ny-i, kerti homlokzat ablakain copf vasrácsok. Az É-i homlokzaton nyíló bejárat előtt kerti pavilon. Átalakított alaprajzi rendszer, tükörboltozatos helyiségek, 19. századi nyílászárók. Építtette Augusz Antal, később a Kamarás család tulajdona volt. Több periódusban bővítve, részlegesen felújítva 1986-ban.
:
A szabadon álló, főhomlokzatával az utcára néző, igényes épületet terméskő fal övezi elől és a jobb oldalon. Bejárata a kerti homlokzat felől nyílik.
A főhomlokzat 4 egyenes záródású sima, vakolatkeretes ablakát igen szép kosaras, copfstílusú kovácsoltvas rács elől jellegzetes népfűzéssel, fent meander motívumokra ültetett akantuszos záródísszel. A 2 középső ablakot sima falpillérek övezik. A zárópárkány többszörösen összetett szalagszerű.
Az oldalhomlokzatokat 2-2 egyenes záródású ablak töri át, melyekben ívesen kihasasodó, kosaras, egyszerűbb pálcás vasrácsozat látható. Valaha ezeket is díszes copf rácsok fedték.
A jobb szélső oldalhomlokzat jobb falánál árkádív húzódik fölötte hosszan kinyúló, a manzárdtető feletti arányait gyökeresen megváltoztató tetőrésszel.
A kerti homlokzaton nyíló bejárati ajtó elé fából készült, pergola szemű pavilont állítottak. Az ingatlanhoz 1986 óta nagyméretű telek tartozik.

változatlan állapot

Fogadó (0.253 km)