Millenniumi pavilon

egyéb lakóház
vadászház
Szekszárd Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Gemenci Kisvasút Bárányfok állomásánál szabadon álló, közelítően kereszt alaprajzú, felülkontyolt nyeregtetején csúcsdíszes, fa épület. Bejárata a főhomlokzat középtengelyében álló, felülkontyolt nyeregtetővel fedett előépítményen nyílik, amelynek oromzatos homlokzata előtt faragott oszlopokon lombfűrészelt díszű, árkádos tagolású erkélyszerkezet áll. Frigyes főherceg uradalmi sörpavilonjának épült az 1896-os Milleniumi Országos Kiállításra. Többszöri áthelyezést követően jelenlegi helyére az 1980-as években került. Felújítva: 1988, majd 2002: ekkor létesítették a galériát a belsőben.
:
A pavilon a szabadidőközpont lovardája közelében, szabadon áll.
Főhomlokzatával a Duna és a terület fő közlekedési útja felé néz. Alaprajza szabálytalan kereszt alakú.
Stílusa historizáló, mivel ötvözi német, svájci alpesi faházak és a magyar népi építészet egyes elemeit. Ugyanakkor a főhomlokzat két szélső szárnya és a többi homlokzat hosszú táblás és sok ablakos kiképzése adja meg az épület pavilon-jellegét. Ezt a főhomlokzat feletti tetőrészen emelkedő négy tornyocska is fokozza.
A főhomlokzat középrészét előcsarnokszerű, faragott oszlopokon álló, feljebb árkádívekkel és vakmérművekkel díszített építmény uralja, az oromzati részen esztergált ballusztres korláttal ellátott félkörív-zárású erkéllyel, mely formailag a magyar koronát idézi.
A tetőzet az oromzatok csúcsán lekontyolt, 1-1 karcsú csúcsdísszel hangsúlyozva. Hátsó homlokzatán is bejárattal.

2020.03.03 15:59 ngabi állapot: 1 - egyéb

Az újságcikk szerint elvitték az eredeti helyéről, meg fogom keresni és új koordinátával, új helyen felteszem!

Tájház (3.551 km)
Kőkereszt (3.709 km)