Római katolikus templom (Mindenszentek királynéja)

Salgótarján Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A temetőben, dombon, szabadon álló, egyhajós, keletelt, nyeregtetős templom, oromfalas Ny-i homlokzattal, a hajónál keskenyebb, poligonális záródású, támpilléres szentéllyel, a hajó É-i falához kapcsolódó sekrestyével. A Ny-i kapu zárókövén és szemöldökkövén bevésett évszámok: 1936, 1975, az oromzatban félköríves záródású szoborfülke. A D-i homlokzaton csúcsíves ablakok, félköríves kapu. Belseje síkmennyezetes, a hajó bejárati oldalán karzat. A szentélyben két boltozatindításnál, emberi fej formájú faragott konzolkő (Szent István és Szent Imre ?). A szentély jobb oldalán reneszánsz szentségfülke. Berendezés: 20. század. A 14-15. században épült templomot 1712-ben építették át Ny felé bővítve, ekkor készült síkmennyezete is. 1735-ben, 1935-ben és 1975-ben helyreállították.
külső leírás:
A falu végén, a temető közepén magas dombon szabadon álló, torony nélküli, keletelt, egyhajós épület, a nyolcszög három oldalával záruló szentéllyel és a hajóhoz északról csatlakozó sekrestyével. Lizénás tagolású nyugati homlokzatán barokk zárókővel ellátott kőkeretes kapu. A zárókőben 1936-os, két oldalán 1975-ös bevésett évszám látható. E felett ovális barokk ablak, majd összetett párkány következik. Az e fölötti egyszerű, törtívű barokk oromzatban üres falifülke látható.A déli homlokzat négy, mérmű nélküleg gótikus ablak figyelhető meg, közűlük a bal oldali kettő kicsit magasabb. utóbbiak között lejjebb egyszerű, tagozatok nélküli kapu látható. Az északi homlokzat nyugati végén egy, a barokk orgonakarzat építésével egykarú félköríves záródású ablak van. A szentélyt négy támpillér támasztja. Az épület fehérre festett.

Jelenleg a templom külső-belső felújítása folyik. Az 5-ös egy megelőlegezett érdemjegy.

Kapcsolódó Légből kapott képek

Középkori eredetű, egyhajós, keletelt templom a település szélén, a temetőben. A felvételek készítése idején a kutatása, illetve a felújítása miatt volt leverve a vakolata és hiányoztak a tetőcserepek.