Megújulásunk támogatója:  

Megyeháza (Megyei Művelődési Központ)

azonosító:
6510
törzsszám:
5666
szélesség (lat):
N 48° 4,611'
hosszúság (lon):
E 19° 17,432'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Középület
eredeti főtípus:
közigazgatási épület
eredeti típus:
megyeháza
megye:
Nógrád
helység:
helyrajzi szám:
445
település KSH kódja:
13657
földhivatal:
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
állapot:
Kielégítő
rövid leírás:
Szabadon álló, U alaprajzú, egyemeletes épület, DK-i szárnyán középrizalittal. Nyeregtetős, a rizalit fölött manzárdtetővel fedett, tetőtere utólag beépített. Az udvari oldalsó homlokzatok árkádosak, beüvegezett nyílásokkal. Kéttraktusos, közép-, illetve oldalfolyosóval. Földszinti helyiségei dongaboltozatosak, az emeletiek síkfödémesek. Reprezentatív kapualj, főlépcső, átalakított díszterem, karzattal. A lépcsőházban színes üvegablakok, valószínűleg 1894-ből. Épült 1834-1835-ben (építész: Kasselik Ferenc), középrizalitját 1894-ben átalakították. Az 1949-ben végrehajtott belső átalakítási munkák során a díszterem bal oldali karzatát elbontották. A homlokzatán, a középrizalit földszinti tengelyek között, Madách Imre, Mikszáth Kálmán, Nagy Iván, Janko Král emléktáblája. ÉNy-ról a börtönnel (trsz.: 5668) határos.
külső leírás:
Szabadonálló, U alaprajzú, egyemeletes épület középrizalitján manzárd, többi részén nyeregtetővel, palafestéssel. Tetőtere beépített, udvar felé néző ablakokkal.
Főhomlokzata 11+7+11 tengelyes, Bercsényi utca felöli oldalhomlokzata 18, Madách utcai 17 tengelyes. Az épületen lábazat, a földszinti ablakok szemöldökvonalában a tengelyekre félkörívben ráforduló párkány, a két szint között osztópárkány, efölött egyszerű könyöklőpárkány fut körbe, az épületet a Bercsényi utcai homlokzaton két, a másik kettőn egyrészes párkány koronázza. A középrizalit tagolása némileg eltérő, leírását ld. alább. Az ablakok állótéglány alakúak, egyenes záródásúak, a főhomlokzat középtengelyében és a Madách utcai homlokzat 11. tengelyében elhelyezkedő kapuk szegmensíves záródásúak, utóbbi ívét a szemöldökpárkány követi. A földszinti ablakok kereteletlenek, alattuk bemélyedő mellvéd-, fölöttük lunetta-mezővel. (A főhomlokzat bal oldali hét tengelyében a mellvédmezők már eltűntek.) Az emeleti ablakok könyöklőpárkány sávra ülnek rá, a főhomlokzaton tagolt szalagkerettel, szemöldökpárkánnyal, a Madách utcai homlokzaton bemélyedő kerette, szemöldökpárkány nélkül, a Bercsényi utcai homlokzaton ugyanígy. A Madách utcai homlokzat tükrös kialakítású. A középrizalit vízszintes tagolásában a főpárkány jelenti az eltérést az eddigiektől: háromrészes, konzolos függőlemezzel. Fölötte attika emelkedik, amely a középső három tengely fölött tömör, a széleken áttört, bábos korlátos. Szélein egy-egy kőurna, középen volutákkal támogatott, íves lezárású oromzat emelekdik, benne címer. A manzárdtető gerincén bádogdíszek. A földszinti falfelület vízszintesen sávozott, a sarkok és a kapu körül armírozással. A földszinti ablakok keret nélküliek, az emeletiek jóval nagyobb méretűek, tagolt szalagkerettel, szemöldökpárkányuk konzolok tartotta háromszög-oromzat. A 2-3., 3-4., az 5-6. és a 6-7. tengely közében egy-egy emléktábla.
Az udvari homlokzatok vízszintes tagolása az utcaiakéval megegyező, az oldalsók szegmensíves árkádokkal tagoltak, az íveket pillérek választják el egymástól, a nyílások be vannak üvegezve. A középső szárny földszinti ablakai keret nélküliek, az emeletiek tagolt szalagkeretesek. Az oldalsó homlokzatok 13-13, a középső 5+1+7+1+5 tengelyesek, utóbbinál kétlépcsős középrizalittal.
Az udvarban a középtengellyel szemben földszintes épület áll. Nyeregtetős.
Szabadonálló, U alaprajzú, egyemeletes épület középrizalitján manzárd, többi részén nyeregtetővel, palafedéssel. Tetőtere beépített, udvar felé néző ablakokkal.
Főhomlokzata 11 + 7 + 11 tengelyes, Bercsényi utca felőli oldalhomlokzata 18, Madách utcai 17 tengelyes. Az épületen lábazat, a földszinti ablakok szemöldökvonalában a tengelyekre félkörívben ráforduló párkány, a két szint között osztópárkány, efölött egyszerű könyöklőpárkány fut körbe, az épületet a Bercsényi utcai homlokzaton két-, a másik kettőn egyrészes párkány koronázza. A középrizalit tagolása némileg eltérő, leírását ld. alább. Az ablakok állótéglány alakúak, egyenes záródásúak, a főhomlokzat középtengelyében és a Madách utcai homlokzat 11. tengelyében elhelyezkedő kapuk szegmentíves záródásúak, utóbbi ívét a szemöldökpárkány követi. A földszinti ablakok kereteletlenek, alattuk bemélyedő mellvéd-, fölöttük lunetta-mezővel. (A főhomlokzat bal oldali hét tengelyében a mellvédmezők már eltűntek.) Az emeleti ablakok a könyöklőpárkány-sávra ülnek rá, a főhomlokzaton tagolt szalagkerettel, szemöldökpárkánnyal, a Madách utcai homlokzaton bemélyedő kerettel, szemöldök nélkül, a Bercsényi utcai homlokzaton ugyanígy. A Madách u-i homlokzat tükrös kialakítású.
A középrizalit vízszintes tagolásában a főpárkány jelenti az eltérést az eddigiektől: háromrészes, konzolos függőlemezzel. Fölötte attika emelkedik, amely a középső három tengely fölött tömör, a széleken áttört, bábos korlátos. Szélein egy-egy kőurna, közepén volutákkal támogatott, íves lezárású oromzat emelkedik, benne címer. A manzárdtető gerincén bádogdíszek. A földszinti falfelület vízszintesen sávozott, a sarkok és a kapu körül armirozással. A földszinti ablakok keret nélküliek, az emeletiek jóval nagyobb méretűek, tagolt szalagkerettel, szemöldökpárkányuk konzolok tartotta háromszög-oromzat. A 2-3., a 3-4., az 5-6. és a 6-7. tengely közében egy-egy emléktábla.
Az udvari homlokzatok vízszintes tagolása az utcaiakéval megegyező, az oldalsók szegmentíves árkádokkal tagoltak, az íveket pillérek választják el egymástól, a nyílások be vannak üvegezve. A középső szárny földszinti ablakai keret nélküliek, az emeletiek tagolt szalagkeretesek. Az oldalsó homlokzatok 13-13, a középső 5 + 1 + 7 + 1 + 5 tengelyesek, utóbbinál kétlépcsős középrizalittal.
Az udvarban a középtengellyel szemben földszintes épület áll. Nyeregtetős.

Állapotjelentések

2012.03.31 14:00 zsalaber állapot: 4 - pont: 10

Ezt az épületet már vagy 4x lefotóztam és egyszer sem sikerült jelentenem. Állapota nem valami jó. Most iskola is működik benne. Ráférne egy csomó pénz és valami igazán testhezálló feladat.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.