Megújulásunk támogatója:  

Orczy-levéltár

azonosító:
5680
törzsszám:
2086
szélesség (lat):
N 47° 47,058'
hosszúság (lon):
E 19° 55,480'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
jelenlegi kategória:
Középület
jelenlegi főtípus:
kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
megye:
Heves
helység:
cím:
helyrajzi szám:
4536
település KSH kódja:
5236
földhivatal:
Gyöngyös Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
Zártsorú beépítésű, L alaprajzú, egyemeletes épület. Az utcai homlokzat főpárkányának magas képszékében három fekvő téglány alakú faltükör, allegorikus-mitologikus domborművekkel. Udvari szárnyának két helyisége, az alatta lévő pincével középkori eredetű, boltozott. A földszinti helyiségek boltozottak. Építtette a középkori eredetű lakóház és D-i szomszédja egyesítésével ifj. Orczy Lőrinc, aki itt alakíttatta ki a családi levél- és könyvtárat (építész: Zohfal Lőrinc). 1876-ban a két épület ismét önállósult, a D-i épületrészt lebontották s helyén épült a Heves Megyei Bank Rt. épülete (trsz.: 10249), az É-i, csonka homlokzattal maradt fenn. Ezt 1964-ben a későbbi átalakításoktól megtisztították.
külső leírás:
Egyemeletes épület zártsorú beépítésben. Az udvari szárny első szakaszában a pincében és a földszinten gótikus boltozatok. A pince és a földszint többi helyisége barokk boltozatú.
A klasszicista homlokzat bal oldalán nyílik az egyenes záródású kapu, mellette három félköríves záródású kőkeretes nyílás helyezkedik el. Az emeleti ablakokat toszkán fejezetű oszlopok ill. pilaszterek szegélyezik. Az ablakok összefüggően végigfutó zárópárkánya egyben a homlokzat főpárkányának alsó tagozatát alkotja; felette a szokatlanul magas képszékben három fekvő téglány alakú faltükör, allegorikus-mitologikus domborművekkel.
állapot leírása:
A földszinten üzletek, az emeleten egy lakás.

Állapotjelentések

2016.03.31 18:31 klo állapot: 3 - pont: 7

Méltatlan állapot. A falkutatásnak nem lett folytatása, de akkor sem kellene úgy otthagyni a homlokzatot, mint eb a Szaharát (finoman szólva). Van egy új ereszhiba is.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.