Grassalkovich-palota (Városi Könyvtár)

palota
kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
Gyöngyös Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésű, U alaprajzú, kétemeletes, részben alápincézett, nyeregtetős épület, az udvaron, csatlakozó 18. századi istállóval, az É-i, illetve Ny-i szárny előtt húzódó 20. század eleji függőfolyosóval. Az épület földszinti terei részben boltozottak, az istálló kéthajós, boltozott. A barokk lépcsőház kő mellvédje átépítve fennmaradt. Az épület magját képező egyemeletes barokk palotát gr. Grassalkovich I. Antal építtette az 1740-es években. 1906-ban Vajda Antal a gyöngyösi Gazdasági és Kereskedelmi Bank igazgatója szerezte meg az épületet, aki átalakíttatta. Ekkor épült a második emelet és készült az új homlokzat.
külső leírás:
Kétemeletes, nyeregtetős, U alaprajzú épület zártsorú beépítésben. Középtengelyében a Grassalkovich-címmerrel díszített barokk kőkapu maradványai, fölötte a 2. emeleten vasmellvédes erkély. A Ny-i szárny udvari homlokzata előtt függőfolyosó húzódik mindkét szinten, amely rövid szakaszon az É-i homlokzatra is ráfordul. Az U benyíló szárnyainak fszt-je 18. sz-i, az emeletráépítés későbbi.
állapot leírása:
Az utcai oldal földszintjén üzletek. Az utcai szárnyba a városi könyvtárat tervezik majd elhelyezeni, az udvari szárnyban üzletek lesznek. (1996)

Kisebb apró hibák: eltérő színárnyalatú festések a javításoknál, hiányzó faragvány. A firkálásról természetesen nem a fenntartó tehet. 4-es.

Orczy-levéltár (0.020 km)
Mátra Szálló (0.054 km)