Gyöngyös Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésű, L alaprajzú, egyemeletes lakóház. Kéttraktusos utcai-, az É-i oldalon egytraktusos udvari szárnnyal, az udvari homlokzat előtt függőfolyosóval. Az emelet utcai traktusa poroszsüveg boltozatú, a többi helyiség barokk boltozatú. Barokk, szecessziós nyílászárók. A telek D-i szélén, egykor közterületen, jelenleg a Fő tér 10. falához kapcsolódóan álló négyzet alaprajzú melléképület, az ún. kápolna, a századfordulón épült. Az épület magját a gr. Almásy család építtette a 18. század első felében, amelyet 1790 körül bővítettek. 1870-ben, 1898-1912 között, majd 1945 után ismételten bővítették és átalakították.
külső leírás:
Egyemeletes lakóház zártsorú beépítésben, két traktusos utcai szárnnyal, egy traktusos udvari szárnnyal a telek É-i oldalán. Vakárkádos utcai homlokzat a kapu fölött újabb erkéllyel (20. sz. eleji ?) amelynek feltehetően volt barokk előzménye. Az udvari homlokzatot tagoló függőfolyosót szegmentíves boltozatok tartják. (A kovácsoltvas korlát ovális elemekből áll és merevítőkkel van ellátva.) A telek déli szélén levő egykori köz a századfordulón épült be. Ennek területén, a Fő tér 10. falához kapcsolódóan egy helyiségből álló négyzet alaprajzú melléképület, ún. kápolna áll.

Az épület nem változott a korábbi jelentés óta. Továbbra is nagyon jó állapotban van.