Hajdú-Bihar
Debrecen Megyei és Körzeti Földhivatal
Ref. templom.

A mai templom helyén egy monostor állt, melyet az Ákos nemzetség egy tagja építtetett Keresztelő Szent János tiszteletére. 1551-ben került a reformátusok kezére, és a sorsa hasonló volt, mint a legtöbb templomunké: tatárok feldúlták, tűz pusztította, oroszok lerabolták, és amit hagytak, azt meg vitték a németek. A korábbi időkben a kor szokásainak megfelelően a templom körül sírokat helyeztek el.
A templom keleti tájolású, 10x20 méteres, a szentély félköríves záródású. Van egy 4x8 méteres oldalhajója, ülőhelyeinek száma összesen 350.
Kazettás mennyezetét kékre festették, a királykazettán a következő szöveg áll: "Ezen mennyezet a helybeli ref. egyház hívei költségén készíttetett, melyhez Kovács Péter 100 p. frt. ajánlattal járult. 1863."
A toronyórát 1932-ben Dézsi András az édesapja emlékére készíttette, erről a templomba belépve egy tábla emlékeztet. A templom magassága 22 m, gombját és rajta a zászlót 1922-brn helyezték .
Három harangja közül az egyiket (104 kg) Túri János öntötte 1900-ban Budapesten, rajta a következő felirat áll: "Isten dicsőségére és férje emlékére öntette ö. Holló Juliánna."A két nagyobb harangot (420 és 220 kg) Szlezák László öntötte 1923-ban Budapesten.
A millennium évében a templom külső falára Monostorpályi Község Önkormányzata egy márványtáblát helyezett el Balassi Ferenc, tokaji várkapitány tiszteletére, aki testvére volt a költő Balassi Bálintnak, és itt esett el Monostorpályiban.
A templom falaira ráférne egy alaposabb vizsgálatoz kvető felújítás. Különösen a vizesedés és a penész megjelenése aggasztó. Egyébként összességében rendezett, tiszta, szépen gondozott a templom kívül és belül is, a növényeket szemmel láthatóan áéolják, a földet frissen felgereblyézve találtam mindenhol.

Magtár (3.102 km)
templom (6.680 km)