Bicske Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Római katolikus templom, klasszicista, 1821-1824. Építette Engel Ferenc és Heine Ferenc. Belsőben klasszicista freskók 1845-ből, Wagner József és Ferdinánd alkotása. Ürményi József márvány szobra, Ferenczy István műve, 1828. Berendezés: padok, népies copf, 18.
:
Út mentén dombon a temető előtt szabadon álló monumentális hatású, nyeregtetős épület, két félköríves térbővülettel és timpanonos portikusszal.
Főhomlokzatán négy ion oszlop által tartott lépcsős portikusz, timpanonjában domborműves jelenet, felette lunetta, az oromfal dísztelen.
Az oldalhomlokzatok jellegét a félköríves, kereszthajószerű térbővület határozza meg. Az oldalakon három tengelyben lunetták, a bejárati oldalon a karzatot befoglaló tömeg földszinti részén álló téglány, emeleti részén félköríves záródású ablak nyílik. A szentélyrészhez alacsonyabb tömegű, kontyolt félnyeregtetős épületrészek csatlakoznak.
A szentélyzáródás egyenes, itt a nyeregtető kontyolt.
Az épületen erőteljes övpárkány fut körbe, a homlokzatokat egyszerűbb koronázópárkány zárja le.

2013.10.27 13:30 Halász család állapot: 4 - pont: 14

Változatlan állapotban.
Érdekesek a különböző villany bekötések az épületen.

Kapcsolódó Légből kapott képek

A váli katolikus templom Fejér megye legnagyobb, Magyarország kilencedik legnagyobb alapterületű temploma. Legkorábbi részeit a 12-13. században emelték. A ma is álló templom építtetője az Ürményi-család volt.