Cisztercita rendház

kolostor
Dunaújváros Körzeti Földhivatal
Volt cisztercita rendház, 18. sz. vége. R.k. egyházi iskola.
:
Szabadon álló, "L" alaprajzú, egyemeletes, kontyolt nyeregtetős épület, udvari homlokzata felőli oldalán az udvart "U" alakban körülvevő földszintes melléképületekkel.
Főhomlokzata 4+1+4 tengelyes. Melyből a középső tengely (a földszinten nagy kosáríves kapu, az emeleten kettős ablak) kis kiülésű középrizalitban helyezkedik el.
A főhomlokzatot vízszintesen a lábazat, az első emelet fölötti osztó, valamint az erőteljes főpárkány tagolja. A földszint vízszintesen sávozott díszítésű, az emelet a tengelyeket elválasztó falsávokkal osztott. A rizalittól jobbra és balra mindkét szinten 4-4 állótéglány alakú, hatszemes ablak nyílik, egyszerű vakolat-keretezésben, zárókő imitációval.
Az udvari homlokzat kialakítása ezzel egyező, azzal a különbséggel, hogy a földszinti vízszintes sávozás itt elmarad.
A melléképületek jelentős átalakításokat szenvedtek, nyílászáróik átalakítottak, újra cseréltek.

2019.09.15 15:55 Zerind állapot: 3 - pont: 47

Az épület állapota nem változott: üresen áll, lassan pusztul. A körülötte levő park viszont szép, gondozott.