Művésztelep

villa
Kecskemét Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Egységes terv alapján készült épületegyüttes: hat műteremvilla és azoktól ÉNy-ra álló, közös műteremház. Az épületek É-D-i tájolásúak. A villák tagolt alaprajzúak és tömegűek, eltérő formájú, magasságú és szintszámú épületrészekkel, az épületrészek fölött változatos, de jellemzően nagy hajlásszögű tetőelemekkel. Belsejük többé-kevésbé átépítve, nyílászáróik részben eredetiek. A közös műteremház téglalap alaprajzú, egyemeletes épület, nyeregtetővel, beépített tetőtérrel. D-i homlokzatához poligonális alaprajzú torony, jellegű épület kapcsolódik. Műtermek az É-i oldalon, nagyméretű, sokszorosan osztott ablakokkal. Eredeti nyílászárók, lépcsőkorlát. A művésztelep létrehozását Iványi Grünwald Béla kezdeményezte 1909-ben. Kada Elek polgármester javaslatára a város 1910-ben döntött létrehozásáról és felépítéséről, melyre 1910-1912 között került sor a Műkertben (építészek: Jánszky Béla és Szivessy Tibor, kivitelező: ifj. Gulyás János). A villák első lakói Iványi Grünwald Béla, Falus Elek, Ferkay Jenő, Olgyay Ferenc, Réthy Károly festők és Jánszky Béla építész volt. 1944-ben a festőiskola épülete elpusztult. A háború után csak a műteremház szolgálta eredeti rendeltetését. 1957-ig üresen állt, majd a Képzőművészeti Alap felújíttatta és átalakíttatta, a villákba lakásokat alakítottak ki, a Ny-i villát az 1980-as években újjáépítették.
külső leírás:
Hat művészvillából és egy műteremházból álló együttes kecskemét Műkertjében. Eredetileg tartozott hozzá egy festőiskola is (a későbbiekben szobrászműterem), ezt azonban 1951 után lebontották.

Műterem bérház: Szabadonálló, tagolt alaprajzú egyemeletes épület, eredetileg is beépített tetőtérrel.

Nyugati villa: Tagolt alaprajzú, szabadonálló földszintes épület, részben eredetileg is beépített tetőtérrel, változatos tetőformákkal, palafedéssel.

Déli villa: Tagolt alaprajzú, szabadonálló, részben földszintes, részben egyemeletes épület, alul- ill. felülkontyolt tetőrészekkel, palafedéssel.

Keleti villa: Szabadonálló, tagolt alaprajzú. Részben földszintes, részben egyemeletes épület, változatos tetőformákkal, palafedéssel.

Északkeleti villa: Szabadonálló, tagolt alaprajzú. Részben földszintes, részben egyemeletes épület, változatos tetőformákkal, palafedéssel.

Északi villa: Szabadonálló, tagolt alaprajzú. Részben földszintes, részben egyemeletes épület, változatos tetőformákkal, palafedéssel.

Közép villa: Szabadonálló, tagolt alaprajzú. Részben földszintes, részben egyemeletes épület, változatos tetőformákkal, palafedéssel.

Az alkotóház állapota jó, a műteremvillák állapota nehezen megítélhető, mert alig látszanak ki a növényzetből.
A műteremvillákhoz vezető földút eső után gyalogosoknak nem ajánlott.

lakóház (1.409 km)