Római katolikus templom és plébániaház

Kisboldogasszony
Kalocsa Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, egyhajós, félköríves szentélyzáródású, DNy-i homlokzati tornyos templom, a szentély felett kontyolt nyeregtetővel, a szentély ÉNy-i oldalához kapcsolódó sekrestyével. DNy-i homlokzata szélső tengelyeiben egy-egy félköríves záródású, üres szoborfülke. Csehsüveg boltozatos hajó, félkupolával fedett szentély, a bejárati oldalon karzat. A hajóban két sírkő, 19. század első fele. Festett üvegablakok: 1930-as évek. Berendezés: 19-20. század; főoltárkép: 1886 (Jakobey Károly). Épült 1774-1780 között (építész: Frantz Kauffmann pesti építőmester). 1849-ben és 1974-ben felújították. A templom DNy-i homlokzatával szemben, ugyanazon a hrsz.-on áll az utcavonalra épült, téglalap alaprajzú, földszintes, kontyolt nyeregtetős plébániaház, DNy-i homlokzatán tornác. Épült a 18. század végén. A templom előtt: kőkereszt, 20. század.
külső leírás:
Téren szabadon álló, barokk róm.kat. plébániatemplom. téglalap alakú hajóval, a hajónál keskenyebb félköríves záródású szentéllyel, a déli oldalon a hajó hosszanti falából kiugró sekrestyével. Nyugati homlokzata felett torony.
A nyugati homlokzatot az emeleti párkányig 2-2 pillér tagolja három részre. A félköríves kapu felett a középső szakaszban félköríves ablak, a két oldalán 1-1 félköríves záródású szoborfülke (üresek). A barokkosan hullámzó oromzaton a középső szakaszban téglalap alakú ablak, az oromzat fölött magasodik a torony, rajta félköríves záródású ablakok.
Torony és hajó bádoggal fedett.
A hajón szegmensíves záródású ablakok, a ritmus kedvéért a szentélyben hasonló záródású vakablakok.
A templom nyugati homlokzatával szemben, arra merőlegesen áll a templom utca vonalához igazodó, csatlakozó beépítésű, földszintes téglalap alakú alaprajzú, tornácos (nyugati oldal) feltehetőleg szintén barokk plébánia.

A templom jó állapotban van, a plébánia épületén lábazati vizesedés.

lakóépület (3.830 km)