Nepomuki Szent János szobor

Nepumuki Szent János
szobor
Plasztika
szobor
Kalocsa Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Lakóház előtt, szabadon álló, téglalap alaprajzú, négy oldalán félköríves nyílásokkal áttört, a nyílásokban kovácsoltvas rácsokkal lezárt, kontyolt nyeregtetővel fedett védőépületben álló szobor. A szobor hasáb alakú, lábazattal és párkánnyal tagolt talapzaton áll, a talapzat É-i oldalán a párkány konzolként golyvázódik. A szobor a szentet papi ornátusban, bal karjára fektetett kereszttel és pálmaággal, fején birétummal ábrázolja. Fölötte a védőépület csehsüveg boltozatú, festett csillagokkal díszített. A szobor a 18. században készült. A védőépületet, a törtívű, volutás oromzaton található építési felirat szerint Gerjeni Gergelyné Jánosits Julianna építtette 1910 után (Hölleb János építőmester).
külső leírás:
A kocsiút és a házak közötti füves, fás területen, szabadon áll, az út felé néző, pillérre állított, barokkos, egykor festett Nep. Szt. János szobor, bal karján tartva a vértanúság pálmáját és a keresztet. A szobrot négy pillérre támaszkodó, a pillérek között félköríves záródású, reneszánsz motívumokkal díszített, belül kupolaszerűen kiképzett és csillagokkal festett, kívül az út felé barokk oromzattal, egyébként kontyolt cseréptetővel fedett építmény védi. A pillérek között kovácsoltvas rács.

A szobrot védő építmény oromzatán fehér márványtábla:
"Isten nagyobb dícsőségére és